– Det ska du egentligen fråga Ted Valentin om, som började med Kyrkokartan. Jag har samlat kyrkor i ett antal år. Jag har säkert 6 000 bilder och de ligger här i kartonger. Vad ska jag göra med dem, frågade jag mig? Då hittade jag Teds sajt. Perfekt! Då fick jag användning av alltihopa. Jag är pensionär, och under vintern är det inte så lustigt att vara ute. Då är det kul att recensera kyrkor istället.

Hur recenserar man en kyrka?
– Det beror alldeles på vad det är för kyrka. Det finns så otroligt många vackra kyrkor, och de är vackra på många olika sätt. Och sedan finns förstås vissa som inte är så vackra. Då skriver jag det. Dels kan bemötandet ge en extra stjärna, om man träffar någon som hjälper en eller ger en fin guidning.

Så varför recenserar man tusen kyrkor?
– Jag har varit inne i 1711 stycken. Jag tänker lägga in allihopa.

När började du med det här?

– Jag tror det var 1993 eller 1994. Vi råkade gå in i en kyrka sent en sommarkväll, och det var öppet. Då köpte jag ett kort därifrån. Sedan hittade vi en till kyrka, som också den hade kvällsöppet. Då tänkte jag att jag kanske skulle samla Sveriges kyrkor.

Hur många platser har du besökt?
– 1711 platser, alltså. Och några kyrkor har jag inte kommit in i. Jag räknar bara de svenska kyrkorna. Jag har förstås besökt en del utländska också.

Du har laddat upp 2 935 bilder på sajten. Varför då?
– Någon glädje ska jag ha av dem. Det är ett bra sätt att spara dem på.

Ted Valentin säger att du står för en knapp tiondel av alla recensioner. Hur känns det?
– Det har jag inte tänkt på. Den som har recenserat mest av de andra har ju 105 stycken mot mina 1 033. Det är lite olika hur mycket jag skriver varje dag. Just nu är skrivandet ganska intensivt eftersom jag vill ha det klart innan sommaren. Då ska jag ut och åka igen.

Vilken är den bästa kyrkan?
– Det är svårt att säga. Många frågar. Det finns så många olika typer, och det finns många som är jättefina. Gåxsjö i Jämtländ känner jag särskilt mycket för, liksom Föllinge kyrka och Örträsk i Lappland. Men det är bara tre exempel.

Hur många kyrkor besöker du varje vecka?
– Vintertid blir det inte så många. På sommaren kan det bli fyra om dagen. Somliga dagar blir det inga. Andra dagar blir det fem-sex stycken, när jag och min sambo är ute och åker.

Recenserar du något annat?
– Nej. Eller jo. Jag har recenserat att café. Men det var ett undantag.