I webbutiken Nolog.se kan man köpa produkter som utlovar anonymitet på nätet.

Flaggskeppet är ett ”anonymt mobilt bredband” där Nolog säljer ett bredbandsmodem. I instruktionerna står sedan att man kan betala in en summa per dag, vecka eller månad.

– Det finns ett starkt behov av att kunna vara anonym i digitala medier. Innan har det varit en principiell fråga, men nu har det blivit aktuellt i och med debatten om fra-lagen och ipred, säger den 23-årige grundaren Niklas Thorin från Göteborg.

Han förklarar att det anonyma bredbandet fungerar på samma sätt som det man kan köpa hos Tre, men att det blir ett bättre pris att köpa det från Nolog.

Anonymiteten fungerar så att genom att använda kontankort behöver man inte registrera sig på ett abonnemang.

– Modemet är inte bundet till dig som person. Ip-numret går inte att knyta till någon människa, det är helt blankt, säger Niklas Thorin.

Utöver det mobila bredbandet finns det även mobiltelefoner och anonyma telefonnummer att beställa från sajten. Om det går enligt planerna kommer även sortimentet breddas med tjänster lite längre fram.

Huvudpoängen med sajten är dock att få ut information om vilka produkter som finns att tillgå för den som är mån om att surfa eller ringa hemligt.

– Vi trycker på det anonyma. För många personer kommer det att gå upp ett ljus. Det finns ju ett stort antal människor som inte vet om att man kan surfa anonymt, säger Niklas Thorin.

Men operatören Tre ställer sig först tveksamma till tjänsten. På sajten ligger texten ”powered by 3” och Tres logga. Enligt Niklas Thorin känner Tre till tjänsten. Enligt Tres informationschef Erik Hörnfeldt finns inte Niklas Thorin i deras system.

– Vi har kollat honom i våra leverantörssystem och där finns han inte. Han har aldrig köpt något av oss och vi har aldrig köpt något av honom, säger Erik Hörnfeldt.

Han säger också att Tres jurister ska kolla på hur sajten använder Tres logga och hur Nolog länkar till Tres sajt.

Men efter att It24 varit i kontakt med båda parterna meddelar Erik Hörnfeldt på Tre att de nu kommit överens, och att Niklas Thorin plockat bort Tres logga från sajten.

– Jag sade att jag inte gillade ”Powered by 3” och han plockade bort den direkt. Jag hade en del övriga invändningar som han lyssnade på och vi hade en bra dialog och vi kommer inte att koppla in några jurister.