Någon i Stockholm ritualmördar framgångsrika kvinnor. Tre personer har redan blivit mördade. Men den som vill läsa fortsättningen får ge sig till tåls ett par veckor.

För den som vill lyssna på boken finns chansen redan nu. Maria Küchens bok ”Gamarna” har nämligen släppts som streamad ljudbok genom Storytel, två veckor innan lanseringen i tryckt format. Enligt företaget är det första gången detta görs.

– Vi har haft bitar av böcker tidigare, teasers. Det här är första gången en bok släpps helt och hållet, säger Anna-Lina Wolkert på Storytel.

Första men knappast sista gången, tror hon.

– Jag är helt övertygad om att det här formatet vi använder oss av kommer att bli dominerande för att lyssna på ljudböcker. Det är så mycket enklare än alternativen. I och med att det är en snabb kanal ut till kunderna finns det potential från förlagen att fort få ut böcker. Och göra det i en säker miljö, där man inte riskerar att få dem kopierade.

Tjänsten streamar böckerna till mobilen. Hela sortimentet finns tillgängligt. Det innebär att kunden slipper långa nedladdningstider och enkelt kan spela upp och pausa sina böcker.

Premiärsläppet av ”Gamarna” – i går, måndag, 17:00 – kom till på initiativ av Ordfront förlag.

– Vi har ett samarbete sedan lång tid tillbaka. De ringde och frågade, och vi tyckte att det var en spännande idé. Vi jobbar för att förlag ska se det här som en möjlig förhandskanal för böcker, säger Anna-Lina Wolkert.

Syftet för bokförlaget är naturligtvis att få lite extra publicitet kring sin nya bok. En annan anledning är att testa marknaden och se hur pass benägen ljudboksläsarna är att lyssna på helt exklusiva böcker.

– Vi tror att folk kommer att upptäcka ljudböcker genom att de finns tillgängliga. Folk har lyssnat på berättande historier genom alla tider. Textboken var det första sättet att sprida historierna på. Den strömmande tekniken gör att du har tusen ljudböcker i din hand hela tiden.

Kan man inte spela in böckerna med mobilens inspelningsfunktion?
– Den komprimerade ljudkvalitet vi erbjuder gör vitsen med att spela in blir ointressant. Den är förstås tillräckligt bra för att man ska kunna lyssna av boken och komma in i historien. Men sedan måste man ju spela in boken i realtid. Och det vet jag inte om någon orkar göra.

Har du själv lyssnat på Gamarna?
– Nej, jag har börjat, men inte hunnit så långt. Den börjar med en spännande prolog som tar en in i boken, men jag tror att den stora spänningen kommer efteråt.

Storytel har samarbetsavtal med Telia, Halebop, Tre, Tele2, Telenor, Sonofon och TDC. Det innebär att användaren inte betalar operatören för datatrafik kopplade till ljudböcker.