För den skola som vill köpa en ny dator står valet ofta mellan pc och mac. Nu närmar det sig 50/50-läge. Apples försäljningsökning är enorm, visar siffror från Gartner, som it24 har fått ta del av.

Nästan 42 procent av alla sålda datorer till skolväsendet under fjolårets sista kvartal tillverkades av Apple. Trenden håller i sig. Marknadsandelen ökar, och det sker på bekostnad av framförallt två pc-leverantörer: HP och Dell.

– Bärbara datorer står för hela ökningen. Apple ökade generellt i Sverige, men de var särskilt starka i utbildningsväsendet. Det är en viktig marknad för dem, säger Bruno Lakehal, analytiker på Gartner.

Det är inköp från universitet, gymnasieskolor, grundskolor, folkhögskolor samt den kommunala vuxenutbildningen som ingår i statistiken. Dessa institutioner erbjuds rabatter om de väljer en mac före en pc. Rabatten erhålls genom särskilda skolåterförsäljare, men också via Apple Store.

Varför ökade de sin andel så mycket?
– Jag har ingen information om det, säger Bruno Lakehal. Men det är en klar trend. De ökade inom utbildningsväsendet i hela Europa. Det är en stor ökning det handlar om, 20 procent på ett år. Störst ökning ser vi i Sverige, Spanien, Tyskland och Ryssland.

Hur ser det ut framöver?
– Det var ett bra år för dem. Och det fjärde kvartalet var ett av de bästa i deras historia. Inte bara inom detta område. Om det är något som kan förändra trenden är det förstås den ekonomiska situationen. Folk kommer att tänka till innan de köper datorer framöver.

Ann Edström jobbar på it-avdelningen på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Hon bisitter även vid upphandlingar inom it-produkter, och hon känner igen utvecklingen.

– Hos oss har försäljningen av Appleprodukter ökat det senaste åren. Jag vet att Karolinska Institutet också har en hög ökning av Appleprodukter.

Antalet inköp av bärbara datorer ökar extra markant, vilket enligt Edström beror på att även undervisningen blir mer mobil. Varför just Apple föredras är mer osäkert, säger hon.

– Det kan handla om att man kan köra både Windows och Unix på macen. Den är lite vänligare mot Unix än vad pc:n är. Sedan är det många som jobbar med grafik som använder mac. Där är den outstanding.

Apple i Sverige vill av någon anledning inte kommentera framgången, vad den innebär, eller varför företaget vill sälja datorer till skolor.

– Vi har inga kommentarer, säger Petter Ahrnstedt på Apples informationsavdelning.

Så var tillverkarnas datorförsäljning till det svenska skol- och utbildningsväsendet under fjärde kvartalet 2008 (fjärde kvartalet 2007):
Apple – 42 procent (26)
HP – 24 procent (28)
Fujitsu Siemens – 10 procent (9)
Dell – 9 procent (14)
Acer – 5 procent (9)
Lenovo – 5 procent (5)
Andra – 5 procent (8)

Och så förväntas den bli under första kvartalet 2009 (första kvartalet 2008):
Apple – 43 procent (24)
Hewlett-Packard – 23 procent (27)
Dell – 9 procent (13)
Acer – 9 procent (11)
Fujitsu Siemens – 8 procent (13)
Lenovo – 2 procent (5)
Andra – 5 procent (7)

Statistiken kommer från EMEIA Market Intelligence Team, Gartner.