– Ja, nu är det värre. Portföljbolagen lider av lågkonjunkturen oavsett ägarform. En fördel för riskkapitalägda bolag är att de har snabba beslutprocesser, vilket gör att stödåtgärder snabbare kan sättas in.

Hur ser trenden ut just nu?
– Treenden är att få investeringar görs. Framförallt handlar det om att det är svårare att göra värderingar. Marknaden är ojämn, se bara hur det går på börsen. Upp och ner från dag till dag. Det finns kapital, men riskkapitalbolagen använder det mest till att supporta de bolag man redan har.

Hur mycket investeras i dag jämfört med samma tid förra året?
– Väldigt lite, under första kvartalet i fjol investerades 1,2 miljarder kronor i venture. Första kvartalet i år kommer att vara väldigt magert.

Creandum, som vill satsa, sticker alltså ut en del?
– Nej, det finns ett antal av våra medlemmar som inte är fullinvesterade och nu utvärderar potentialla investeringar. Så visst kommer det att göras investeringar, men beslutsprocessen blir lite längre.

Vilka branscher har lättast att vinna en investering?
– De som inte är lika konjunkturkänsliga har det naturligtvis lättare. Läkemedelsbranschen har långa cykler, och är inte så påverkade av de dåliga tiderna. Men oavsett ägarskap följer riskkapitalet branschkänsligheten på samma sätt som privatägda företag.

Hur är exitmarknaden just nu?
– Den är mer eller mindre död. Börsen är inget alternativ. Och de finansiella spelarna har fullt upp med sin egen verksamhet. Det händer ju att bolag säljs, men det är ett fåtal fall. Hela branschen är i en avvaktande fas.

Hur drabbas entreprenörerna av det här läget?
– Det är tufft för entreprenörerna att få privat riskkapital i dag. Därför är det väldigt bra att sådana som Almi fått extra pengar för att ge mer villkorslån i tidiga faser. Staten har ökat sina satsningar, vilket är jättebra.

Ditt råd för några månader sedan var att man ska undvika att gå in i kapitalintensiva projekt. Är det fortfarande så?
– Ja, det skulle jag säga. Det är svårt att få kapital. Att ge sig in i det när man inte har kapital blir det väldigt jobbigt. Det ska man undvika ett tag framöver. Det dröjer några år innan vi är på banan igen.