Det var en mycket överraskad personalstyrka på Massive i Malmö som i morse informerades av sin vd Martin Walfisz om att han lämnar företaget med omedelbar verkan. Efter tolv år med bolaget väljer han nu alltså att gå vidare.

– Jag tog beslutet igår morse och det finns ingen tvekan om att det här är rätt för mej. Det finns ingen bitterhet i beslutet, bara sorg, säger han.

Massive köptes i höstas av Ubisoft efter att förra ägaren Vivendi beslutat att sälja bolaget i samband med sammanslagningen med Activision. En försäljning som Walfisz tyckte passade Massive perfekt.

– Ubisoft är en väldigt duktig publisher, det är inget snack om den saken. Och Massive är ett väldigt bra företag med många smarta människor. Jag har ingen tvekan om att Massive är i bra händer och kommer att fortsätta göra spel i världsklass.

Så varför lämnar du bolaget nu?
– Jag har kommit fram till att sättet som Ubisoft vill driva arbetet inte riktigt passar mig. Jag vill ha en friare roll än jag skulle få inom Ubisoft.

Känns det inte konstigt att lämna det bolag du själv byggt på grund av sådana skäl?
–Jo, men Ubisoft är duktiga på vad de gör och det vore fel av mig att stå i vägen för deras sätt att jobba. Jag har alldeles för mycket entreprenör i mej för att den nya vd-tjänsten skulle ha fungerat. Jag kommer att fortsätta ha med- och motgångar, fast inte med Massive.

Så vad ska du göra nu?
– Just nu ska jag packa ihop mina prylar på kontoret och gå hem. När en vd och grundare lämnar bolaget måste det ske snabbt tror jag. Det blir bara skumt om jag är kvar här efter att ha berättat för personalen om att jag ska sluta. Det är klart att det känns konstigt, men jag känner som sagt ingen tvekan om att det här är rätt för mig. Massive är ett stabilt företag och i trygga händer, så jag kan tänka på mitt eget bästa.

Har du några planer för framtiden?
– Inget konkret som jag kan säga i dag, men det är inte någon brist på idéer och funderingar. Jag kan i vart fall säga att det blir något med spel, det är spel jag brinner för och det ska bli otroligt spännande att omsätta mina erfarenheter i nya utmaningar.