Två länder ska bli tre. Investor gör det tydligt i sin kvartalsrapport, efter att den norska staten gett Tre grönt ljus att lansera 3g-tjänster i landet.

– Du kan säga att det är en markering. Vi går in i Norge, säger Tres vd Peder Ramel.

Rättigheterna gäller de närmaste 2,5 åren.

– Det är bara en fråga om när. Vi har fått en förlängning av licensen, så vi kommer att gå in.

För närvarande finns Tre i två skandinaviska länder, Sverige och Danmark. Antalet abonnenter är uppe i 1,3 miljoner. 65 procent av dessa är svenska, drygt 840 000.

Men det har varit en dyr och mödosam resa. När bolaget i dag presenterar en vinst på Ebitda-nivå på 42 miljoner kronor är det med ett generöst bidrag från ägarna Investor, som äger 40 procent, och Hongkongbaserade Hutchison Whampoa, som äger 60 procent.

Totalt har de investerat en bit över 23 miljarder kronor i bolaget. Gränsen går vid 25 miljarder, sa Peder Ramel i våras. Och investeringarna har fortsatt.

– Investor har gått in med 108 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. De står för 40 procent. Så då kan du räkna på hur mycket Hutchison stått för.

Det dröjer alltså innan företaget kan stå på egna ben. Men nu börjar det bli dags, tycker ägarna. Den övergripande målsättningen för verksamheten är i dag att gå med vinst, och inte som tidigare att vinna nya kunder.

När vinstmålet ska nås vill inte Peder Ramel säga.

– Vi tittar mer på det i dag än vad vi gjorde för ett år sedan. Vår målsättning är att vi ska nå ett positivt kassaflöde tidigare än vad vi sagt förut.

I går presenterade Tele2 och Telenor planer på att bygga ett rikstäckande mobilnät baserat på den så kallade lte-tekniken, även kallad 4g, med datahastigheter på upp till 150 Mbit/s. Telia har redan offentliggjort sina planer. Men Tre avvaktar.

– Jag tror att vi om några vet hur problematiskt det kan vara att lansera en ny teknik. Det är skönt att inte vara först ut i spåret den här gången. Det är bättre att de andra tar barnsjukdomar med den nya tekniken, säger Peder Ramel.

Att Tre också kommer att satsa på 4g är dock klart.

– Vi går över till lte när det blivit en mer testad och mogen teknik. Men vi har ännu inte bestämt när vi går in. Man ska även tänka på att enligt den plan Telenor och Tele2 presenterade skulle nätet gå upp till 150 Mbit/s. Men hspa har man i tester nått upp till den nivån redan i dag.

Rapporten för årets första kvartal var ändå stark för Tre. Ebitda låg på 42 miljoner kronor, jämfört med en förlust på 108 miljoner kronor för det första kvartalet 2008. Omsättningen ökade också, och uppgick till 1 392 miljoner kronor, att jämföra med 1 214 miljoner kronor för samma period året innan.