It24 har tidigare rapporterat om att Niklas Zennström och Janus Friis har tagit kontakt med en rad olika riskkapitalbolag med syfte att köpa tillbaka Skype. Men köpplanerna riskerar att gå i stöpet eftersom Ebay planerar att börsnotera Skype.

Men Niklas Zennström och Janus Friis har ett sätt att avskräcka potentiella köpare. Tillsammans äger deras bolag Joltid fortfarande rättigheterna till den peer-to-peer-teknik som Skype är uppbyggt kring. Den första april skickades det in ett rättsligt dokument till den amerikanska finansinspektionen, där det framgår att Joltid vill säga upp det nuvarande licensavtalet med Skype eftersom bolaget ska ha brutit mot avtalsvillkoren. Detta skriver DI.

Under 2005 sålde de Skype till Ebay för 2,6 miljarder dollar och senare betalades även en tilläggsköpeskilling ut, vilket innebär att den totala slutsumman landade på 3,1 miljarder dollar.

Två år senare skrevs Skypes värde ner till ungefär 1,7 miljarder dollar. Nu meddelar Ebay att Skype ska knoppas av som ett separat bolag med målet att börsnoteras första halvan av 2010. Enligt en snabbanalys genomförd av JP Morgan bör Skype därmed få ett börsvärde på uppemot 3,1 miljarder dollar.