Klockan 12 i dag offentliggjorde Nokias sin kvartalsrapport.

It24 har tidigare rapporterat om osålda mobiltelefoner och att distributörerna drar ner sina lager för att minska riskerna. Utvecklingen påverkar mobiltillverkarna negativt. Nokias kvartalsrapport gav samma svar.

Omsättningen föll från 12 660 miljoner euro för första kvartalet 2008 till 9 274 miljoner euro.

I fjol levererade bolaget en vinst före skatt på 1 607 miljoner euro för första kvartalet. Den här gången visar man en förlust före skatt på 12 miljoner euro. Det var långt under analytikernas förväntningar, som förutspått en vinst före skatt på 260 miljoner.

Nokia redovisar ett resultat per aktie på 3 cent för det första kvartalet, mot 32 cent för första kvartalet 2008. Analytikerna hade förväntat sig en vinst på 6 cent per aktie, enligt SME Direkt.

En ljusglimt är att man behållit sin marknadsandel på 37 procent av mobilmarknaden. Det är visserligen en minskning från förra årets 39 procent, men ligger kvar på samma nivå som fjärde kvartalet 2008.

Under kvartalet sålde Nokia 93,2 miljoner mobiltelefoner, vilket är en minskning med 19 procent jämfört med samma period i fjol.

Det ligger ändå i linje med branschen i stort. Enligt en enkät gjord av nyhetsbyrån Reuters minskade den globala försäljningen av mobiltelefoner med 18 procent till 241,7 miljoner sålda enheter under årets första kvartal jämfört med samma tid i fjol.

Framtiden är ändå positiv, tycker Nokia-ledningen. Under nästa tre månader förväntar man sig en försäljning på oförändrad eller något högre nivå jämfört med första kvartalet. Det fick Nokia-aktien att rusa uppåt på Stockholmsbörsen efter att delårsrapporten offentliggjordes.