Klockan 11 i dag kom domen mot männen bakom The Pirate Bay. Peter Sunde, Carl Lundström, Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg har alla gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Det slog Stockholms tingsrätt fast och dömer männen till ett års fängelse. De ska dessutom gemensamt betala 30 miljoner i skadestånd.

Henrik Pontén, chefsjurist på Antipiratbyrån, är nöjd med domen.

– Det är en stor framgång för alla upphovsmän och kreatörer. Och faktiskt också för internet som företeelse. Det här första steget mot att vi får ett fungerande system när kreatörerna kan få betalt för sitt arbete då försäkrar vi oss om ett vettigt innehåll för internet framöver.

Nu vänder Antipiratbyrån blicken mot andra torrentsajter. Henrik Pontén säger att det finns planer på att vidta åtgärder mot liknande sajter, men vill inte gå in på några detaljer. I ett första läge hoppas han dock på att dagens domslut ska tala för sig själv.

– Förhoppningsvis tar ju de till sig av det här nu. Det finns ju många liknande sajter.

Kommer ni att agera på något sätt mot liknande sajter?
– Ja, men det är inget vi informerar om i nuläget.

Men det finns sådana planer?
– Ja, absolut.

Han tycker att den svenska debatten generellt varit för inriktad på tekniken, som bredbandskapacitet. Därför välkomnar han domen, som han menar gör att det även kan finnas vettigt innehåll på internet framöver.

Vad innebär domen mot Pirate Bay för samhället?
– Att demokratiskt fattade lagar gäller alla forum, även internet, säger Henrik Pontén.

Var domen vad ni hade hoppats på?

– Jag hade ju yrkat på ett års fängelse och sex miljoner kronor. Nu blev det ju ett år. Och så blev det lite dyrt, säger Henrik Pontén.

De fyra åtalade dömdes att betala 30 miljoner. Enligt tingsrätten ska detta göras ”solidariskt”. De åtalade har hela tiden hävdat att de inte har några tillgångar och inte kommer att betala ett skadestånd.

– 30 miljoner är väl avskräckande för de flesta, kommenterar
Henrik Pontén skadeståndssumman.

De åtalade har tidigare gått ut och sagt att ingenting kommer att hända med Pirate Bay om de fälls, utan att verksamheten fortsätter som vanligt.

– Det är väl så att det är för vinstdrivande för att man ska upphöra med den. Det är uppenbart att det behövs andra metoder för att få ordning på det här.

– Då tror vi mer på brottsförebyggande åtgärder. Till exempel att skicka informationsbrev till den som bryter mot lagen. I vissa fall behövs det uppenbarligen avskräckning, det har en väldigt stor effekt, säger Henrik Pontén.

De dömda männen har meddelat att de kommer att överklaga domen. Troligt är att det kommer att bli turer både till hovrätten och högsta domstolen. Det har debatterats om att när den slutgiltiga domen faller, om ett antal år, så kommer bittorrenttekniken inte att användas längre när det gäller fildelning på nätet.

– Man har ju redan satt Pirate Bay-servrar på museum. Då kommer väl hela Pirate Bay att sitta på museum vid det laget. Eller i fängelse. Det är klart att det kommer att komma nya verktyg det är därför det är viktigt att jobba brottsförebyggande.