I förra veckan gick operatören Alltele ut med beskedet att de inte kommer att lämna ut kunduppgifter i enighet med Ipred-lagen.

Enligt vd:n Ola Norberg sparar de inga sådana uppgifter överhuvudtaget, och därför blir det svårt att lämna ut det.

– Tekniken sprang ifrån Ipred-lagen för några år sedan. I dag tilldelar vi alla våra adresser dynamiskt. Det betyder att vi har en stor säck med ip-adreser. När vi får in en ny kund så hämtar utrustningen automatiskt en adress hos oss. Den knyts inte till en speciell kund utan till en MAC-adress, och den kan sitta i en router eller en pc, förklarar Ola Norberg.

Informationen om vem MAC-adressen tillhör finns inte hos Alltele. Enligt Ola Norberg går det att ta reda på vem som använder ett visst ip-nummer, men eftersom de inte sparar sina kundloggar går det inte att göra bakåt i tiden.

– Vi kan inte ta reda på det historiskt. Jag kan däremot ta reda på vem som äger den framåt i tiden men det täcker inte ipredlagen in, säger han.

I vissa fall, när det till exempel gäller barnpornografibrott eller brott mot rikets säkerhet samarbetar Alltele med polis och åkklagare.

– Då är det framtiden det gäller. Då kan vi sätta oss ner och försöka ta reda på vilken ip-adress det gäller och därifrån spåra trafik, men det är en helt annan sak. Kom inte med någon ipredlag till mig och säg att du måste ta reda på vem som har använt adressen i historisk tid, säger han.

Ola Norberg tycker att det är konstigt att det har tagits fram en lag som automatiskt gör att operatören måste bryta mot andra lagar.

– Det står i lagen om elektronisk kommunikation att alla kunduppgifter som inte behövs för leverans eller fakturering omedelbart ska utplånas. Det handlar inte ens om att radera, utan att utplåna, säger Ola Norberg.

Han tolkar det därför som att han skulle bryta mot lagen om elektroniks kommunikation, och dessutom flera andra lagar och förordningar, om han sparade uppgifterna.

– Jag tycker att lagen är helt felriktad. Den tar inte hänsyn till den tekniska utvecklingen. Alla operatörer är reglerade av andra lagar: PUL, lagen om elektronisk kommunikation, datalagen och myndighetsförordningar från datainspektionen. Plötsligt kommer det en ny lag som bryter mot en mängd lagar. Enligt PUL, till exemel, får jag inte lämna ut uppgifter om någon person baserat på register som jag lagligen inte ens får föra.