Sean Decker jobbade sex år på Dice, men tiden som vd blev betydligt kortare än beräknat. Efter knappt ett år lämnade Decker posten hastigt för några veckor sedan. Orsaken var ingen konflikt.

- Nej, vi har hela tiden vetat att Sean och hans amerikanska fru ville flytta hem igen, men planen var att det skulle ske om några år. Men nu blev plötsligt ett väldigt bra jobb på EA i Los Angeles tillgängligt, samtidigt som Sean och hans fru snart ska få barn. Det var helt enkelt ett bra läge för dem att flytta hem igen, säger Patrick Söderlund.

Lösningen på vd-frågan visade sig vara just Söderlund själv. Han lämnade i praktiken det jobbet redan för två år sedan när han blev ansvarig för alla EA:s alla utvecklingsbolag i Europa.

- Det var inte alls självklart att vi skulle lösa problemet så här, men med det läge Dice var i så var det enklast och bäst. Det var väldigt lätt för mig att komma in i jobbet igen, det tog någon vecka sen rullade det på.

Hinner du med båda jobben?

- På sikt är det nog inte hållbart, men under de år jag haft Europaansvar har jag byggt upp en stödorganisation runt mig så det jobbet har blivit mycket enklare. Det finns andra än jag som kan sköta arbetsuppgifterna. Just nu fanns det tid för Dicejobbet också. Men som sagt, det här är nog inte en långsiktig lösning.

Kom du tillbaka till samma bolag som du lämnade?
- Jag har ju jobbat här på kontoret rätt mycket så jag har ju alltid haft koll på vad som händer och så, men mest överraskande var att så många medarbetare hade utvecklats så pass kraftigt. Sean har lyckats bättre än jag med att få flera personer att kliva fram och ta ansvar. Det var överraskande och kul.

Ni har ju flera spel på gång just nu, påverkade det dig i valet att ta vd-jobbet?
- Ja, det gjorde det. Det hade inte fungerat med extern rekrytering just nu, och internt finns det visserligen några kandidater men ingen som var redo just nu. Dessutom fanns ett ganska starkt önskemål om en svensk vd. Det är ska inte tolkas som kritik mot Sean, utan ska nog bara uppfattas som det finns nyanser som skiljer i hur man leder företaget.

- Jag tror över huvud taget att vår Dice-kultur är viktigt. Den påverkar vad vi gör och hur folk trivs, den måste vi alltid värna om. Och om alla medarbetare är överens om att vd:n helst ska vara svensk så måste man ju lyssna på det.

Just nu har Dice tre titlar under produktion. Onlinespelet Battlefield heroes som befinner sig i betastadiet och som bäst håller på att kommersialiseras. Till sommaren kommer Battlefield 1943 som bara släpps för nedladdning via Xbox Live, Playstation network och Steam. 2010 kommer uppföljaren till Battlefield bad company.