Den svenska internettrafiken sjönk med ungefär en tredjedel de första dagarna efter Ipred, enligt tidigare rapporter från Netnod, som förvaltar de svenska internetknutpunkterna mellan olika internetleverantörer.

Båda operatörerna Bahnhof och Alltele har gått ut med att de inte lagrar några kunduppgifter, och därmed gör det svårt för dem som begär ut uppgifter i enlighet med Ipredlagen.

Det trots att båda operatörerna uppger att de tjänar pengar på Ipredlagen.

– Vi tappade ungefär 35-38 procent av trafiken efter den 1 april. Vi tjänar ju mer pengar när vi behöver inte leverera samma kapacitet, säger Ola Norberg.

Eftersom kunderna har avtal med fastprisabonnemang så tappar de inte i intäkter.

– Alla som producerar något har ju en kostnad i botten. Om 35 procent av min trafiklast försvinner är det klart att jag har lägre kostnad för att producera mina tjänster, säger Ola Norberg.

Även Bahnhofs vd Jon Karlung uppger att de tjänar pengar på Ipred. I en tidigare intervju med it24 förklarar han hur de som operatörer tjänar pengar på Ipred.

– Våra rörliga kostnader minskar i takt med att trafik sjunker. Däremot är abonnemangspriserna densamma. Våra kostnader sjunker också eftersom vi inte måste investera i hårdvara, sade han då.

Ola Norberg på Alltele tror dock inte att inkomstökningen kommer att bli långsiktig.

– Vi har en surfökning som fördubblas år för år. Tar vi bort 35 procent. Så är vi tillbaka på oktobers nivå.

Hur tror du att surfbeteendet kommer att påverkas på längre sikt?

– Inte ett smack, min bästa gissning är att den här Ipredlagen kommer att dansa en sommar och det är den här sommaren, säger Ola Norberg.

Bo Wigstrand är vd på Ephone, som just nu har sagt nej till att lämna ut uppgifter i enlighet med ipred.

För dem sjönk trafiken med omkring 25 procent, men han ser inte att de har gjort någon ekonomisk vinning på det eftersom kunderna sitter med samma avtal som tidigare. Däremot har de möjlighet att ta in fler kunder, men leverera samma kapacitet.

– Om det förut var tusen kunder som ville ha hundra procent i kapacitet så är det nu tusen kunder som använder 70 procent. Man kan ju spekulera i att om vi anpassar vår kapacitet hela tiden efter hur många kunder som är ute , kan man möjligtvis säga att vi inte behöver fylla på med så mycket kapacitet som vi gjorde innan, säger han.

På Tele2 märkte de också en minskning i trafiken efter att Ipredlagen slog igenom. Enligt Niclas Palmstierna, vd på Tele2 Sverige är trafiken nu nere på nivåerna i höstas.

– Det har inte påverkat mobila nätet, utan det fasta bredbandet, säger Niclas Palmstierna.

Han kan dock inte se att de har tjänat något på trafikminskningen.

– Vi har säkerställt att vi kan leverera kapacitet i en viss kvalitet. Det växer ju hela tiden. Jag tror inte att det har påverkat vad gäller den ekonomiska biten, säger Niclas Palmstierna.

Telias pressansvarige Jan Sjöberg säger att de inte vill gå ut med om det skedde några förändringar i trafiken i samband med Ipred. Men en nedgång i trafiken skulle enligt Jan Sjöberg ha ”marginell betydelse”.

– Flatrate har vi haft under alla år. I och med att vi har en fast avgift beroende på vilken hastighet man har så gör det varken till eller från om man fildelar eller inte.