Bakgrunden till det nya Sundsvallskontoret är ett precis tecknat ramavtal med Försäkringskassan. Avtalet gäller "tjänster avseende utveckling, förvaltning och applikationsunderhåll och då specifikt egenutvecklade produkter i Unix".

– Man bör finnas i Sundsvall, flera av våra konkurrenter finns där och där finns många myndigheter, säger Anette Billing.

Anette Billing fortsätter:

– Vi är i etableringsfasen, vi ska ha en regionchef och/eller konsultchef. Jag ska upp nästa vecka och göra intervjuer.

Försäkringskassan har fått sina fiskar varma när det gäller tidigare it-satsningar – är ni inte oroliga för att ta på er uppdrag hos dem?
– För oss finns det ingenting att vara rädd för. Vi börjar från noll där och kan bara gasa.

Tanken är att Sundsvallskontoret ska sysselsätta 20 konsulter, det byggs upp från grunden, inte några förvärv alltså. Rekryteringen av konsulterna har påbörjats och enligt Anette Billing är intresset stort.

– Vi har fått väldigt många sökande, många från regionen, en del från konkurrenter däruppe.

När Sundsvallskontoret är på plats kan Fujitsu sedan fortsätta vandringen norröver.

– Ser vi att vi kan bygga i någon annan stad, så kan vi komma att göra det, men det finns inga beslut på något sådant.

Anette Billing hymlar inte med att det framför allt är myndigheterna i Sundsvall som lockar. De har också ett ramavtal med Teliasonera som de hoppas kunna utnyttja.

– Offentlig sektor är en bransch som fortfarande köper, så det är klart att det är intressant nu. Men det har faktiskt inte varit så stor nedgång för vår del i den privata heller, eftersom vi är inne i en tillväxtfas.

Fujitsu har emellertid en strategi att slå sig in som ett av de största it-konsultföretagen i Sverige. Målsättningen är att verksamheten ska dubblas över tre år. Företaget rekryterar fortfarande i Stockholm, säger Anette Billing. Dessutom går outsourcingdelen bra.

– Vår outsourcingavdelning får mycket mer förfrågningar och det innebär ju konsultjobb också.

Anette Billing tillträdde som Sverigechef för konsultverksamheten på Fujitsu i februari. Innan dess var hon fyra år som tjänstechef på Atea och dessförinnan var WM-data, numera Logica, arbetsgivaren.

Vad är då de stora skillnaderna mellan att jobba på Fujitsu och Atea?
– Det som skiljer mest från Atea är den globala organisationen samt inriktningen på outsourcing, omsättningsmässigt är det mer än hälften som kommer därifrån.

Vilka ser du som de viktigaste konkurrenterna?
– Globalt är det IBM och HP som är största konkurrenterna, lokalt är det avhängigt vilken ort det gäller, men Logica, Cap och Tieto är ju de stora. Sen finns det lokala spelare.