Året var 1979. Laila Ohlgren var den första kvinnliga ingenjören på mobiltelefoniavdelningen på Televerket i Farsta. Hon hade fått ett uppdrag. Uppringningen i de mobila telefonerna tog för lång tid. Först lyfte man luren, sedan slog man in numret. Men under tiden hade man ofta hamnat i radioskugga.

Lösningen – att först slå in numret, låta mikroprocessorn göra jobbet, och trycka på en grön knapp – kläckte hon efter några dagars grubblande.

– Jag satt med beräkningar på labbet. Därefter ringde jag min chef och frågade om han kunde köra nätbilen så vi kunde testa om det fungerade. Han ställde upp direkt.

Kändes det som en slutgiltig lösning när du kom på den?
– Ja. När man såg att det fungerade. Bara en vecka senare skulle det här beslutas i den slutgiltiga specifikationen för NMT-systemet. Då gjorde jag ett antal overheadar som jag tog med mig till ett möte i Kalmar. Det gick igenom.

En slutgiltig lösning har det alltså blivit. 4 miljarder mobiltelefoner – och ett stort antal portabla hemtelefoner – är i dag utrustade med den snillrika konstruktionen. För detta får Laila Ohlgren som första kvinna Polhemspriset av Sveriges Ingenjörer. Prissumman ligger på 250 000 kronor.

De är de första pengarna – förutom månadslönen från Televerket – hon tjänat på sin uppfinning.

– Det var en del av mitt jobb. Och jag var överlycklig att det fungerade och att vi hittade en lösning på det. Sedan har jag inte tänkt på hur stort det var och blev. Jag tänkte mest på att det fungerade.

Telefonsamtalet från Sveriges Ingenjörer var, milt uttryckt, oväntat.

– Jag hade ingen aning om att jag var nominerad. Det kom som en total överraskning. De ringde för drygt en vecka sedan. Men jag har ännu inte hämtat mig. Det är helt otroligt.

Brukar du berätta för folk att det är din lösning finns i deras mobiltelefoner?
– Nej, jag har aldrig gjort det! Men jag kommer nog att få göra det nu. Jag har inte ens berättat för bekanta. Man går väl inte alltid och berättar om vad man gör?

Laila Ohlgren är i dag 72 år gammal och pensionerad. Under 49 år arbetade hon på Televerket, där hon även arbetat med tv-utbyggnad och mobila tjänster i vården. Men uppfinningen av mobiluppringningen var den bästa.

– Ja, jag har faktiskt inte gjort flera. Den här idén var jag glad över. Den resulterade i någonting. Det här ligger till grund för alla mobilsystem, och det är roligt.

Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer vartannat år för att uppmuntra och belöna viktiga tekniska rön och framsteg inom svensk industri och byggnadskonst. Laila Ohlgren hamnar med sin uppfinning i fint sällskap. Bland tidigare vinnare märks Baltzar von Blaten, Carl Munthers, Håkan Lans och Hannes Alfvén.

Vad ska du göra för pengarna?
– Jag har i många år velat åka till Sydafrika. Jag har bekanta som varit där som tycker att det är fantastiskt. De har varit på Godahoppsudden, de har sett lejon. Så det blir säkert en resa. Annars vet jag inte ännu. Det är fruktansvärt mycket pengar.

Fakta

Född: 1937 i Stockholm
Karriär: Jobbade mellan 1956-2005 hos Televerket.
Bor: Tyresö söder om Stockholm
Familj: Maken Bo och sönerna Magnus och Håkan. Båda är ingenjörer.
Aktuell som: Polhemsprisvinnare 2009.