Har du en film och vill tjäna pengar på den? Då står du inför en lång process, med filmbolag och distribution. Den lagliga svenska fildelningstjänsten Ameibo erbjuder nu en annan möjlighet. Ladda upp filmen, distribuera den via bittorrent – och välj själv vad den ska kosta.

Tjänsten har fått namnet The Content Bay.

– Vi ser att svensk film har svårt att nå ut och få distribution, trots att vi märker en internationell efterfrågan. Med den nya tjänsten låter vi independentfilmare lägga ut sitt innehåll. Vi för även diskussioner med andra svenska filmskapare, säger Jacob de Geer, vd på Ameibo.

Han tar den guldbaggebelönade filmen ”Maria Larssons eviga ögonblick” som ett exempel. Endast 25 svenska biografer visade premiären. Här hade The Content Bay kunnat vara en lösning.

– Vi hoppas att filmbolagen ska gräva i sina kataloger och lägga ut. En av de stora orsakerna till att piratkopiering är så stort är att många av de verk som ligger uppe inte går att få tag på via lagliga vägar.

Hur ser filmbolagen på att de lagligt nedladdade filmerna kan börja spridas illegalt?
– Det är samma risk som om du släpper en film på vanlig dvd. Om man är rädd för det ska man inte hålla på med innehåll.

Fastän man med tjänstens namn tydligt signalerar en närhet till The Pirate Bay var Ameibo glada över den fällande domen i tingsrätten.

– Vi är måna om upphovsrätten generellt. Domen ger hopp till industrin, och jag var faktiskt förvånad över utfallet. Positivt förvånad. Vi jobbar ju med att sälja lagligt innehåll.

Domen har däremot inte påverkat företagets försäljning. Däremot har man sett av en tydlig Ipred-effekt. Försäljningen steg med 30 procent redan första dagen och den ökningen har hållit i sig. 15 000 registrerade användare kan i dag ta del av 3000 filmer.

Företaget är grundat av Jacob de Geer, Daniel Bernholc, Adam von Corswant och Carl Johan Grandinson. Riskkapitalbolaget Pod Venture Partners är delägare.