Västeråsföretaget Penny har tagit fram ett inbyggt displaysystem, som styrs med hjälp av huvudstyrning. Där skärmbilden projiceras på näthinnan och urvalet görs med hjälp av käkmusklerna.

Den andra april utsågs Penny till en av vinnarna i Red Herring 100 Europe vid finalen i Berlin. Segern har lett till att företaget nu får prova vingarna på den amerikanska marknaden.

Den 11 till 13 maj har Penny tillsammans med två andra företag, blivit inbjuden att delta vid den amerikanska motsvarigheten, Red Herring 100 North America i San Diego.

– Av alla dessa hundratals deltagande företag anses Penny vara en av de tre mest intressanta för USA som har störst sannolikhet att lyckas med etablering på USA- marknaden enligt Red Herrings vd, Alex Vieux.

Pennys första produkt kallas C-more är snart färdig för kommersiell produktion. Det är ett par glasögon där skärmbilden projiceras på näthinnan som gör den halvgenomskinlig. Användaren ser alltså både skärmen och det som finns framför.

Fakta

Vid första anblick påminner Pennys glasögon om svenska Tobiis ögonstyrningsteknik. På djupet skiljer sig de båda lösningarna åt på flera punkter.

Tobii utvecklar system för ögonstyrning, som läser av ögats rörelser och förvandlar dem till kommandon åt en dator.

Pennys system kombinerar projiceringsteknik med rörelse- och muskelsensorer. Systemet mäter huvudrörelser och spänningar i käkmuskeln, inte ögonrörelser.

I framtiden hoppas Erik Lundström kunna integrera även ögonspårning i sin teknik. Hur det ska gå till är än så länge hemligt.

Källa: Computer Sweden.