The chronicles of Riddick: Assault on dark Athena må ha ett namn man vrickar tungan på, men konsumenterna verkar inte vricka några fingrar på väg till plånboken. Första försäljningsveckan har spelet gjort rena segertåget över världen.

Spelet finns på Xbox 360, Playstation 3 och PC. Det är framför allt Xbox-verisonen som gått bra. Här är ett axplock:

Etta i Sverige på de totala försäljningslistan (PS3-versionen hamnade på 13.e plats).

Etta på Xboxlistan i England och tvåa på den totala försäljningslistan.
Tvåa på Xboxlistan i USA.

I Norge, Danmark, Finland, Holland och på Irland hamnade spelet på platserna mellan två och fyra på Xboxlistan.

Starbreeze vd Johan Kristiansson är både nöjd och lite överraskad.

- Det känns väldigt bra att se de här siffrorna, men jag tycker nog att det är lite överraskande. Vi mäter oss trots allt mot titlar med mycket större budget och marknadsföringskampanjer än vi hade. Att vi till exempel slagit The Godfather 2 på flera marknader är lite oväntat.

Vad betyder det här ekonomiskt för er?
- Det törs jag inte uttala mig om, vi har inte fått några siffror från vårt förlag Atari än. Jag är inte ens säker på att de har sett några själva. Det är svårt att översätta listplaceringar direkt till försäljningssiffror, men det är klart att det ser positivt ut.

Hur har recensionerna varit?
- I de viktigaste tidningarna har det gått väldigt bra. I amerikanska Game informer, som är en av världens största tidningar med över 3,5 miljoner läsare, fick vi till exempel 95 procent. Tittar man på det sammanlagda betyget ligger det på 82 procent för Xboxversionen, 81 procent för PS3 och 80 procent för pc.

- Det är vi nöjda med, för Assault on dark Athena är ju egentligen en ambitiös expansion till det första Riddickspelet som kom 2004. Att det sedan växte ut till att bli tio timmar långt gör ju att det är mer än en vanlig expansion, men det har aldrig varit tänkt att bli ett Riddick 2.0.

Så det är idel glada miner på kontoret nu?

- Ja, absolut. Det här blir en extra kul uppladdning inför vår releasefest på lördag.