Ephone fick den första begäran från Ljudboksförlagen om att avslöja en kunds identitet.

Ephone vägrade lämna ut uppgiftern för vd:n Bo Wigstrand anser att operatörer inte ska behöva göra det. Solna tingsrätt har än inte tagit ställning till om Ephone ska tvingas lämna ut uppgifterna.

Men om bredbandoperatören förstör uppgifterna innan ärendet har avgjorts kommer Ephone tvingas betala böte på 500 000 kronor, enligt Solna tingsrätt.

– Det är ett slag i luften. Vi har alltid sagt att vi sparar uppgifterna, säger Ephones vd Bo Wigstrand.

Målet i Solna tingsrätt är det första Ipred-målet.

– Vi hade helst sluppit vara det första Ipred-målet, men nu känner vi ett ansvar för att sätta bevisnivån. Vi driver affären och vill inte hålla på med det här, säger Bo Wigstrand.

Hur känns det att driva ärendet?
– Vi tycker att det är konstigt att vi som internetoperatörer ska driva den här frågan. Det är andra parter som anser att det är ett brott. Samtidigt som vi inte får kontakta personen som är föremål för utredning. Vi tycker att det är viktigt med personlig integritet. Om vi inte kommer fram till en rimlig bevisnivå kommer operatörerna inte att hålla på med annat.

Har det påverkat affärerna?
– Det har inte påverkat kundantalet, men det tar tid och kostar pengar. Däremot har kommunikationen med oss som företag varit större. Affärsmässigt har det inte påverkat oss.

Enligt anmälan till Solna tingsrätt ska en ftp-server på Ephones nät ha delat ut stora mängder svenska ljudböcker.

Vad tror ni om era chanser att vinna?
– Jag har ingen uppfattning om det. Vi tycker att deras bevisning är svag. De måste komma in med ny bevisning. Det känns viktigt för oss att det fastställs en rimlig bevisnivå på den här frågan annars kommer inte vi operatörer få hålla på med något annat.

I sitt vittnesbeslut skriver chefsrådmannen Mats Jender att ett beslut knappast är att förvänta inom en månad.