Apple, Sonyericsson och Nokia har alla sina avancerade musiktjänster och nätbutiker. Tydligen räcker inte det, för nu lanserar svarstjänsten 118800 en helt ny variant på mobil musiktjänst.

– Vi har benchmarkat noga inför vår lansering, och ingen av de andra tjänsterna är lika enkel som vår, säger Markus Öhman.
Tjänsten som 118800 lanserar går helt enkelt ut på att man skriver ett sms med fritext. Där gör man sitt bästa för att förklara vilken låt man vill ha skickad till sig. Kan du både artist och låtens namn kommer den automatiskt, ju mindre information du har desto mer handpåläggning görs hos 118800.

15 kronor kostar det att få en låt till mobilen på det här sättet. Finns det verkligen ett behov av en tjänst som den här?
– Absolut, det är vi övertygade om. Vi har ju en tjänst där vi svarar på allt via sms och telefon, och vi får enormt många förfrågningar av det här slaget. Till slut blev det för trist att inte kunna lösa kunderna problem utan hela tiden hänvisa till andra tjänster och leverantörer. Det var därför vi bestämde oss för att lösa det själva istället.

118800 har byggt en teknisk plattform och skrivit avtal med musikleverantörer. Systemet är tänkt att bli allt mer automatiskt, men automatiken fungerar bara när sms-förfrågan innehåller korrekt information.

– Vi har fullsortiment av låtar och köper själva in dem styckvis allt eftersom vi får förfrågningar, det har inte varit något stort problem att lösa faktiskt.

Vad gör ni om det blir fel låt som skickas, det måste ju vara lätt hänt om ni bara får några rader ur en refräng?
– Vi kommer att kreditera alla låtar som av någon anledning blir fel, fast kanske inte om kunden skriver en låt men sedan upptäcker att han eller hon menade en annan.

Det låter som om tjänsten kommer att vara mest poppis på kvällar och helger?
– O ja, det tror vi. Det finns väl inget som gör att musikintresset växer lika mycket som lite öl? Att det är sommar och att vi är mer utomhus tror jag också kommer att bidra till att tjänsten blir populär. Man har bara med sig mobilen när man är ute och vill man snabbt ha en viss låt finns som sagt inget enklare sätt än vår tjänst.

Vad tror du konkurrenterna kommer att göra?
– Det ska bli väldigt intressant att se. Jag skulle inte bli förvånad om någon lanserar något liknande i framtiden, fast även om de är rätt snabbfotade tar det nog ett tag innan de har en lösning färdig. Vi får se vad som händer.