Den traditionella industrisemestern när Sverige stannade upp och då produktionen bommade igen helt under en hel månad är ett minne blott.

– Industrisemestern är i princip ett utdöende koncept. Man planerar sin semester över hela sommaren och julimånad är inte helig. Det handlar om att industrin måste förlägga produktionen året runt, säger Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv.

Vad beror det på?
– Det handlar framförallt om att vi befinner oss på en globalmarknad, där vi måste ta hänsyn till omvärlden och konkurrensen med andra länder.

Man skulle kunna tro att industrisemestern skulle vara tillbaka som en följd av lågkonjunkturen, men så är inte fallet.

Personalen erbjuds inga kryddade semestererbjudanden med syfte att spara slantar åt bolaget och de uppmuntras inte heller till lång ledighet. Om det vittnar tillverkarna HP, Dell och Lenovo.

På Dell har vd:n Mats Oretorp egentligen påtalat behovet av att ha ännu mera personal på plats.

– Vi kan inte vara borta från marknaden när det är tufft om affärer, säger Mats Oretorp.

På HP har företaget som policy att personalen måste ta ut fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Men för övrigt instämmer personaldirektören Anna-Lena Monbäck om att produktionen aldrig helt får stanna upp.

– Våra kunder kräver support "7/24", vilket innebär att vi alltid måste ha bemanning, säger hon.

Även på Lenovo försöker företaget ha bemanning på respektive avdelning under semestermånaderna. Men försäljningschefen Eva Forsgren tycker sig ändå märka att det sker mindre affärer under julimånad.

– Juli är den månaden då vi märker att det blir tystast. Då brukar våra kunder och partners var lediga. Jag tycker också att det märks att många tar längre och längre semester och att det har förflyttats till augusti. Det känns som att verksamheten kommer igång senare, säger Eva Forsgren.