E-handel är ett område som växer så det knakar. Under förra året växte e-handelsområdet med 15 procent, enligt Handelns utredningsinstitut. Under årets första kvartal växte området med åtta procent jämfört med samma period förra året och prognosen för 2009 är att e-handel kommer att omsätta 21,5 miljarder kronor totalt.

Företaget EC Software har precis färdigställt sin e-handelsplattform Ec shop. Det var för fyra år sedan som de valde att styra om verksamheten och lägga mest fokus på e-handel.

– Allting handlar om att köpa och sälja på nätet. Det är den kanal som kommer att öka mest framöver. Och om du inte gör själva transaktionen på nätet, så söker du upp all information på nätet innan du köper en produkt, säger Ingi Mar Elvarsson, vd på EC Software.

De senaste åren har EC Software fördubblat sin omsättning, och nu satsar de på att öka ännu mer.

– I dag omsätter vi cirka 30 miljoner. Inom tre år ska vi omsätta 100 miljoner, säger Ingi Mar Elvarsson.

I förhållande till konkurrenterna vill de bli en av de tre största på svenska marknaden. Det är där som det isländska företaget ser störst potential i Norden, och där de nu sätter störst fokus.

Den största personalökningen ska dock ske på deras utvecklingscenter i Indien. Redan 2003 började EC Software fundera på om det var läge att flytta en del av produktionen till ett låglöneland. Nu sitter 70 av deras 100 anställda i den indiska industristaden Chennai.

2003 åkte EC Software ner med skandinavisk ledning för att leta lokaler och personal.

– Det var under tidpunkten då det var svårt att få tag på arbetskraft i Sverige och vi trodde att problemet skulle öka. Vi visste att de stora jättarna hade lagt mycket av sin support nere i Indien. Men skulle lilla EC software våga åka dit och titta på de möjligheterna, säger Ingi Mar Elvarsson.

Till slut bestämde de sig för att satsa på Indien. Det var framförallt tillgången på välutbildad och ambitiös personal som fik dem att välja Indien framför länder som Ryssland och Mongoliet.

Enligt Ingi Mar Elvarsson kostar det företaget mellan en tredjedel och hälften så mycket som det hade gjort om det hade bedrivit verksamheten i Sverige.

Utvecklingskedjan blir lättare när det handlar om deras egen personal, enligt Ingi Mar Elvarsson. Han framhåller deras projektledning som en fördel gentemot konkurrenterna.

– Vi har total kontroll från att vi specificerar projekten. Vi har med oss våra projektlednigssystem, våra kvalitetsmetoder och så vidare.

Den allra största fördelen är att det finns en stor källa med kompetens att välja ur när de vill anställa.

– När vi gick genom svackan förra gången då fanns det ju folk att tillgå. Men i Sverige nu så har utbildningar dramatiskt minskat mellan 2001 och 2006. Tittar man långsiktigt så kommer det att bli brist på kunnigt it-personal.

Det problemet har de inte upplevt i Indien.

– Där finns det ju 600 000 ingenjörer som skrivs ut från universitet varje år. Det är otroligt stora skillnader, säger Ingi Mar Elvarsson.

Men det har inte enbart varit enkelt att ha den största delen anställda i Indien. Ingi Mar Elvarsson pratar om att de största svårigheterna har varit de kulturella skillnaderna.

– Det har varit mycket blod svett och tårar för att få det att fungera. Vi lever i en värld som är västerländsk och påverkad av vår omgivning. Så kommer man ner till Indien och börjar prata om kunder som Ikea. De har aldrig sett Ikea-skylten och vet inte vad Ikea är för något. Då måste man förklara från början vad det handlar om.

I höst börjar EC Software att sälja sin produkt även på den indiska marknaden. Ingi Mar Elvarsson pratar om att det är ett naturligt nästa steg och jämför med indiska tjänsteleverantörerna som nu börjar etablera sig i Sverige.

– I all business söker man ju nya marknader. Så jag tror inte det är helt oväntat att vi satsar på försäljning i Asien, och kommer att sätta upp egna försäljningskontor där. Då har vi ju vänt på det och börjar sälja egna produkter på den marknaden, och det var inte tanken från början.