Många hade trott att nyheten skulle släppas redan på E3 i Los Angeles tidigt i juni, men Sony väntade alltså till Europas störa spelmässa. Ny presenterade Playstationchefen Kazuo Hirai den slimmade PS3:n som ska, för att vara exakt, vara 32 procent mindre, 30 procent lättare och dra 34 procent mindre ström än föregångaren. Hårddisken är på 129 Gb.

Lanseringen sker under första veckan i september, men det nya priset ska gälla redan från idag även för den äldre modeller.

Annars var det inga stora nyheter på Sonys presskonferens som hölls på discot E-werk. Europachefen Andrew House pratade statistik och säljsnack i en nästan en timme och visade emellanåt en trailer på något spel eller ny funktion för Playstation network eller PSP. Störst respons fick han när han berättade att PSP ska säljas med de nya färgerna rosa, lila och grön - det var ungefär så kul presskonferensen var.

Här är dock en summering av nyheterna:

Under hösten ska det komma en ny funktion för PSP som heter Digital comics. Med den ska man kunna köpa och läsa serier direkt på sin PSP. Marvel är största samarbetspartner, men Sony säger att man även ska jobba med indieförlag och lokala förlag.

Det kommer nya spel som kallas Minis till PSP. Sony har sänkt priset på mjukvaran för att utveckla spel till PSP, och följden är nya, mindre och billigare spel för nedladdning. House lovade väldigt billiga priser och att 50 spel ska finnas innan nyår.

Tjänsten att hyra film i HD-upplösning direkt till PS3 kommer att rullas ut över hela Europa under hösten, men det verkar som Sverige får den först 2010. Även där ska finnas svenska filmer.
Sony ska börja sälja presentkort för Playstation network under hösten, eftersom användare har klagat på att man måste använda betalkort för att köpa poäng. Valörerna ska vara 20 och 50 euro, antagligen 200 och 500 kronor i Sverige.

Några stora spelnyheter lanserades inte, det mest upphetsande var att vi fick veta vilka de två sista karaktärerna i kommande spelet Heavy rain är. Och med det som största spelnyhet är det lätt att förstå varför det inte blev så mycket spontanapplåder för Sony.