It-konsultbolagen tillhör börsens starkaste bolag just nu, anser Stefan Wård, it-analytiker på Handelsbanken, efter andra kvartalets rapportflod.

Dock är de kraftigt undervärderade på börsen, anser han, eftersom de lider av att förra nedgången blev så djup och långvarig.

- Om det inte blir värre än så här för it-konsultbolagen så är det väsentligt mycket bättre än vad marknaden varit orolig för, säger han.

Stefan Wård fortsätter:

- Om man tittar på värderingen av it-konsultbolagen så förväntar sig marknaden att lönsamheten ska halveras. Det tror inte vi kommer att hända. I stället finns det goda indikationer på att efterfrågan kommer igång igen nu i höst.

Stefan Wård anser att HiQ och Know IT visar väldigt bra lönsamhetsutveckling, medan Acando, Cybercom och Connecta går ”tillfredsställande”.

- Besvikelsen är Tieto. Även om deras andra kvartal var ganska positivt så har de en bit kvar. De är så stora att deras resultat inverkar på hela sektorn.

Vad beror det på att it-konsultbolagen, enligt er, är för lågt värderade.
- Det är ganska små bolag, därför är inte analysen av dem jättebra. Dessutom är förra nedgången i färskt minne hos många. Då tog det lång tid att komma tillbaka.

- Men jag tycker det är en felaktig bild av bolagen, it-branschen är en av de starkaste på börsen just nu, den är minst illa åtgången i lågkonjunkturen.

Vad tror du om tredje kvartalet ur it-konsultbolagens perspektiv?
- Vi har ändå ett besvärligt tredje kvartal framför oss, men det är en relativt liten del av omsättningen. Och även om företagen i sina prognoser talar om fortsatt osäkerhet så finns det också goda indikationer på att efterfrågan kommer igång nu.

- Sen råder det prispress, men det ligger fortfarande på okej nivåer.

Om man tittar på Affärsvärldens it-index så har det gått upp med 16,96 procent i år. Det är betydligt sämre än generalindex som gått upp med 38 procent och exempelvis energisektorn har gått upp med 75 procent.