Offshore-leverantören Ikas Technologies har redan en nystartad organisation i Indien med 20 medarbetare och en ny anläggning som har plats för 200 konsulter. Det uttalade målet är små och medelstora företag i Skandinavien och i somras slog de upp ett säljkontor i Kista utanför Stockholm. Nu i höst ska de börja bearbeta marknaden.

- Hittills är det mest de stora företagen som använder indisk konsulthjälp. Små och medelstora företag går inte till Tata, hos ett mindre företag kan de känna sig mer hemma, säger vice vd:n Praveen Raja, som har en bakgrund som it-konsult i såväl Sverige som Indien.
Avgörande för Ikas Technologies Sverigeetablering är den nya anläggningen med plats för 200 konsulter som de slagit upp i staden Chennai, som tidigare hette Madras. Där är tanken att de ska kunna sköta underhåll av företags it-system och dessutom ha egna utvecklingsgrupper. Vid behov ska de också ”flyga in” indiska konsulter till de svenska kunderna.

Per-Johan Wiklund, som är ansvarig för den nordiska verksamheten, preciserar målgruppen:
- Framför allt riktar vi in oss på startups och programföretag, där vi kan hjälpa med utvecklingen.

Hur mycket lägre ligger indiska konsulter i pris om man jämför med konsulter här på hemmaplan?
- Det är svårt att ge ett precist svar på det. Det beror på vad de gör, och om de gör jobbet i Indien eller här i Sverige. Men Indien ligger fortfarande lågt i pris, det är ungefär samma nivå som Kina och Östeuropa, men då har de hållit på betydligt längre.

I somras slog Ikas upp kontoret i Kista utanför Stockholm. Per-Johan Wiklund säger att de har ett par svenska kunder och nämner Svensk Exportkredit som exempel.
- Men egentligen börjar den stora bearbetningen av marknaden nu, säger han. Jag tycker det är ett perfekt läge att starta i, nu när marknaden tar fart igen.