Flera rapporter de senaste veckorna har pekat på vikande försäljning på pc-marknaderna världen över. IT24 skrev i går om en rapport från IT Research om den svenska pc-försäljningen som visar på en minskning på sex procent under andra kvartalet jämfört med 2008. Det är ett globalt mönster.

En undersökning från IDC i somras pekade på att försäljningen backat tre procent under andra kvartalet globalt. Det var visserligen bättre än vad befarats, men alltjämt en minskning.

Framför allt är det företagsmarknaden som inte går bra, medan försäljningen till konsument tuffar på. Ett skäl är naturligtvis den globala lågkonjunkturen. Ett annat skäl, enligt analysföretaget Directions on Microsoft – ett oberoende analysföretag som bara följer Microsoft - är att Vista inte varit populärt hos företagen

En ny analys från Directions on Microsoft, som nyhetsbyrån IDG News skriver om i dag, pekar på att många företag har valt att hoppa över Vista och vänta på Windows 7 – och därmed låta sina använda fortsätta med XP. Det har påverkat pc-försäljningen.

Rob Helm, som är analyschef på Directions on Microsoft, säger till IDG News att det kommer att bli allt dyrare för företag att fortsätta med XP på grund av avgifter som hänger samman med supporten för ett så passa gammalt operativsystem.

- Microsofts största verksamhet är Windows och det mest lönsamma segmentet för Windows är företagen, säger Rob Helm. De skulle väldigt gärna vilja få igång pc-försäljningen igen och få företagen att flytta upp till de dyraste versionerna av Windows. Jag tror att Windows 7 har potential att bryta upp det låsta läge som finns när det gäller investeringar, när ekonomin återhämtar sig.