Patrik Andersson lämnade sin roll som nordisk säljchef på LG i början av september. Hans nya uppdrag: bygga upp mobiltillverkaren HTCs första egna verksamhet på svensk mark.

HTC har på senare tid skördat stora framgångar med sina Androidbaserade mobiltelefoner Hero och Magic. De är de första telefonerna byggda på Googles operativsystem som nått ut på marknaden, och hyllats som de första riktigt starka utmanarna till Apples Iphone om tronen i smartphone-segmentet.

Nu är det alltså dags för bolaget att etablera ett eget Sverigekontor. Verksamheten, som nu är under uppbyggnad, ska bli en kontaktpunkt för operatörer och återförsäljare i landet.

– På LG fick jag vara med om att bygga upp hela verksamheten i Sverige kring både pc, mobilt och så vidare. Nu när HTC satsar hårt och jag får möjlighet att bygga upp ett nytt kontor, anställa nytt folk och så vidare är det såklart väldigt spännande.

Exakt hur verksamheten i Sverige ska se ut och hur många personer som ska anställas är ännu oklart. Patrik Andersson tillträder på sin nya post i oktober.

HTC är ett taiwanesiskt bolag med en omsättning på nära 4 miljarder dollar. Bolaget var tidigare specialiserat på att tillverka telefoner åt andra varumärken, i huvudsak byggda på operativsystemet Windows Mobile. Under senare tid har fokus svängt allt mer mot Googles operativsystem Android.

I Sverige säljer Tre HTC-telefonen Magic och Tele2 nya Hero, båda baserade på Googles operativsystem Android.

Tidigare har HTCs nordiska verksamhet styrts från kontoret i Köpenhamn. Nu kommer en större del av verksamheten att förläggas till Sverige.