Totalt rör det sig om uteblivna betalningar i miljonklassen, kan It24 berätta. Det säger Andreas Puekker, försäljningschef på distributören Projektor System AB, som tillsammans med bland andra svenska Pioneer och Sharp i dagarna lämnat in en polisanmälan för bedrägeriförsök mot Hemmabiocenter.

Mattias Hjelmstedt, mest känd som en av personerna bakom den omskrivna filmtjänsten Voddler, säger sig ha blivit förd bakom ljuset:

– Jag har gått på en nit, säger han till It24.

Fram tills för en dryg vecka sedan ägde han den välkända entusiastbutiken Hemmabiocenter på Lidingö och e-handelsbutiken Hemmabiocenter.se. Efter en utdragen försäljningsprocess fick bolaget nya ägare den 8 september i år, med vd Fredrik Götrich i spetsen.

Sedan dess har butiken på Lidingö varit stängd och telefonen i lokalen ringer utan att någon svarar. Leverantörsfakturor har inte betalats och i forumtrådar på nätet uppger oroliga kunder att betalda varor aldrig skickats ut.

Inte heller hyran för lokalen på Lidingö har betalts under de senaste månaderna. Det säger Hampus Dahlborg, hyresvärd i fastigheten där butiken Hemmabiocenter ligger. För en dryg vecka sedan tömdes dessutom butiken och butikslagret på allt innehåll.

– De två senaste månaderna har inte hyran betalats. De har en vecka på sig att betala, annars blir de av med lokalen, säger Hampus Dahlborg.

Enligt Mattias Hjelmstedt är det en konflikt med tidigare anställda om vem som skulle driva bolaget vidare som ligger bakom situationen. I juni avblåstes en försäljning till tidigare medarbetare i sista stund på grund av oklarheter kring bolagets bokföring. Det ledde till att den nya ägargruppen istället tog över bolaget.

– Jag har gått på en nit. De verkade jätteseriösa och hade extremt bra koll. Jag sålde bolaget den 8 september. Men efter det har de här killarna egentligen inte haft några större kontakter med omvärlden, säger Mattias Hjelmstedt, som nu säger sig ha kopplat in egna jurister på fallet.

Tror du att de nya ägarna har för avsikt att betala leverantörerna och leverera varor till de kunder som väntar?

– Om jag pratar med dom är det vad de säger. Men sen är det såklart en skillnad på vad man säger och vad man gör, säger Mattias Hjelmstedt.

Han har i dagsläget inget rakt svar på hur han tänker hantera situationen.

– Jag har kopplat in en egen jurist för att se över vad jag kan göra. Kan jag ta tillbaka bolaget? Vad finns det för möjligheter för mig? Det vet jag inte idag, fortsätter han.

It24 har sökt Hemmabiocenters nya ägare utan resultat. Inte heller Andreas Puekker säger sig ha fått kontakt med bolagets nya ägare.