Apples Iphone har tagit den svenska mobilförsäljningen med storm. Men nu varnar försäkringsbolaget If för att telefonen lämnar en hel del att önska ur ett kvalitetsperspektiv.

If får in fler trasiga Iphone än alla andra mobiltelefoner sammanlagt, visar föräkringsbolagets sammanställning. Av en handfull telefonrelaterade ärenden i veckan rör den absoluta majoriteten trasiga Iphone, enligt bolaget.

– Vi får in flera trasiga Iphones varje vecka. De har blivit vanligare som försäkringsärenden än alla andra mobiltelefoner sammantaget, trots att traditionella mobiler ute på marknaden är otroligt mycket vanligare, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If, i ett pressmeddelande.

If drar slutsatsen att Iphone är betydligt mycket känsligare för skador än andra tillverkares produkter. Telefonens skärm pekas ut som den stora boven i dramat. Till skillnad från många andra telefoner är Iphoneskärmen gjord i glas och därmed mer känslig för stötar. Majoriteten av de trasiga Iphone som lämnas till If har sprucken skärm, uppger försäkringsbolaget.

Ännu en förklaring till statistiken kan vara att Iphone är en dyrare och mer prestigefylld produkt än andra mobiltelefoner. Det kan innebära att fler Iphoneägare väljer att ta ut en reparation på försäkring än de som har telefoner från andra tillverkare.

If har ungefär femton procent av den svenska hemförsäkringsmarknaden, enligt Caroline Uliana.