I en broschyr inför julhandeln presenterade The Phone House en rad julklappstips. Vid produkterna hade man skrivit ”för honom” och ”till henne”.

Datorn "för henne" var en ultrabärbar Lenovo i rött. Prisvärd och bra för att "kunna surfa både hemma och på resande fot," lyder marknadsföringstexten. Datorn "för honom" var större, med mer kapacitet och marknadsfördes som ett arbetsredskap.

Detta fick en anmälare att höra av sig till Reklamombudsmannen och påpeka att reklamen tillskrev kvinnor och män en rad schabloniserande egenskaper. RO går nu på anmälarens linje och fäller The Phone House för diskriminerande reklam.

– Vi får titta över och ta åt oss av rekommendationerna, säger Jonny Malmlöf, pr-ansvarig på The Phone House, som säger att det här är första gången bolaget fälls av RO.

Hade ni någon aning om att er reklamkampanj skulle kunde anses stötande?
– Ur vår synvinkel var det bara julklappstips där vi presenterade olika produkter till olika familjemedlemmar. Vi såg det inte som diskriminerande på det sättet.

Vad blir straffet för ert agerande?
– Det här är ingen marknadsdomstol utan vi får bara en rekommendation.

Vad är er kommentar till att ni blev fällda?
– Vi kollar som sagt på rekommendationen och ser om det finns något som vi kan ta till oss. Vi tycker att det är bra att det finns en organisation som granskar branschen och det är bra att diskussionen finns.