Northzone tog hem utmärkelsen European Venture Capital Fund of the Year i konkurrens med sex andra europeiska riskkapitalbolag. Bolaget var även nominerat i kategorierna Personality of the Year med partnern Pär-Jörgen Pärson och Deal Envy of the Year för sin investering i den svenska musiksuccén Spotify.

– Vi har lyckats resa rejält med externt kapital till våra portföljbolag. Vi har fått in 1,5 miljarder kronor från olika investerare under året. Räknar man på det så motsvarar den summan 40 procent av alla investeringar som gjordes i europeiska it-bolag under året, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.

Northzone har gjort flera uppmärksammade investeringar under året, bland annat i svenska Spotify, Tobii och Episerver. Tre bolag i portföljen har sålts vidare till andra ägare under året: Trolltech till Nokia, GNR till Verisign och Nvox till Enghouse.

– Spotify har ju naturligtvis varit en viktig del i det hela. Vi har gjort en utav världens kanske mest uppmärksammade investeringar under det senaste året. Det ger ett visst eko, fortsätter Pär-Jörgen Pärson.

I övrigt har året som gått varit segt för svenska riskkapitalister. Under hösten och våren hoppas Pär-Jörgen Pärson att investerarna hittar tillbaka till den nordiska marknaden.

– Ganska många investerare har lämnat riskkapitalmarknaden i Sverige av olika skäl. Det tycker jag är märkligt. Sverige och norden generellt är förmodligen en av världens mest attraktiva investeringsområden. Idag är det alldeles för få riskkapitalföretag aktiva på den här marknaden, säger han.