Samarbetet löper över två år och innebär gemensamma insatser på marknadsföring och teknikutveckling. Bland annat är en Spotifyklient för Telias digital-tv-boxar under utveckling.

Telia kommer dessutom att få ensamrätt på att sälja Spotifyabonnemang direkt i butik. Spotifys mål med samarbetet är att få upp försäljningen av premiumabonnemang, alltså få in fler betalande kunder till tjänsten.

– Du kommer att kunna gå in i en Teliabutik och köpa en telefon som är förberedd med Spotify premium. Då är priset för musiken och fri datatrafik inkluderat i priset, det är visionen jag ser framför mig. Naturligtvis tror jag att vi därmed kommer sälja fler premiumabonnemang, vilket är det som Spotify tjänar pengar på, säger Spotifys vd Daniel Ek till IT24.

Bolagets digital-tv-klient kommer att erbjuda ungefär samma funktioner som den nuvarande Spotifyklienten för datorer och telefoner. Kunder kommer alltså att få tillgång till sin musik och sina spellistor direkt via tv:n, genom Telias digitalboxar. Än finns inget lanseringsdatum klart.

– Många svenskar har digital-tv-boxar kopplade till hemmabiosystem eller annat, det blir naturligt att få musiken direkt genom tv:n på en fest eller liknande, säger Daniel Ek.

Att jobba nära teknikleverantörer och integrera Spotify i fler hemelektronikprodukter står högt på bolagets prioritetslista.

– Du kommer att se fler samarbeten kring andra produkter framöver. Det tror jag kommer bli extremt viktigt, säger Daniel Ek.

Hur mycket betalar Telia för ensamrätten?

– Vi har självklart en affärsrelation med Telia, jag kan inte kommentera det i detalj. Vår vision är att musik ska vara tillgängligt som vatten och i var mans hem. För oss är det jättepositivt att Sveriges största operatör då väljer att bli partner med oss. Jag tror att det här kommer att bli jätteviktigt, säger Daniel Ek.

Spotify har idag runt 5,5 miljoner kunder världen över. 1,2 miljoner av dem finns i Sverige.

– I juli stod vi för 30 procent av omsättningen på den digitala musikmarknaden i Sverige. En stor del av de pengarna kommer från annonsintäkter, säger Daniel Ek.

Bolaget arbetar just nu febrilt på den stundande USA-lanseringen, som ska ske under året.

– Den stora utmaningen är att här finns det otroligt mycket fler tjänster. Itunes är jättestora. Tjänster som Rhapsody erbjuder liknande funktionalitet. Konkurrensen är stenhård, säger Daniel Ek.

Spotify släppte sina första mobilklienter för Iphone och Android tidigare under hösten. Till skillnad från datorversionen behöver mobilkunder betala en månadsavgift för tjänsten. Daniel Ek vill inte uppge i detalj hur många nya betalkunder den lanseringen har inneburit, men menar ändå att satsningen varit lyckad.

– Genomslaget har varit väldigt stort, det är det jag kan säga. Antalet betalande kunder har vuxit otroligt mycket den sista månaden, säger Daniel Ek.