På tisdag nästa vecka smygstartar rapportfloden för it- och telekomföretagen när Tres ägare Investor lägger fram sina siffror för tredje kvartalet.

Samma vecka följer Orc Software, Nokia, Axis, Micronic och Sony Ericsson. På det internationella planet rapporterar it-jätten IBM.

Enligt IT24s rundringning bland finansanalytiker med inriktning på it- och telekomsektorn är det dock framtidsutsikterna som är mest intressanta. Hur ser orderingången ut? Planerar företagen att börja anställa?

Stefan Wård, it-analytiker på Handelsbanken säger:

– Det är inte resultatet för tredje kvartalet i sig som är viktigt, utan vad bolagen säger om det fjärde kvartalet. Jag kommer att vara särskilt uppmärksam på kommentarer till rekrytering, orderstocken och beläggningsgraden inför det fjärde kvartalet.

Stefan Wård fortsätter:

– När det gäller det tredje kvartalet har jag inga större förväntningar på några starka resultat, men jag förväntar mig inte någon kollaps heller.

Stefan Wård anser att it-bolagen klarat sig bra hittills i lågkonjunkturen.

– Ja, det tycker jag. Men det är beviset för det man söker nu i delårsrapporterna, ett bevis för att det bottnat ur.

Veckan därpå blir en konsultintensiv vecka, då bland annat HiQ, Cybercom, Tieto, Know IT, Avega, MSC, Connecta och Modul 1 rapporterar.

Inte heller Greger Johansson, analyschef på Redeye, har några större förväntningar på tredje kvartalet.

– Det är mycket semester och ledighet under det här kvartalet, vilket innebär lägre omsättning, men det är helt normalt. Det är särskilt intressant vad de säger om marknaden och att de är så tydliga som möjligt.

– Alla uttalanden om framtiden är intressanta, hur orderingången ser ut, uttalanden kring om lagren börjar ta slut, hur kontakten med kunderna är.

Greger Johansson tror också att de besparingspaket som till exempel Ericsson sjösatt kommer att ge effekt på tredje kvartalets resultat.

– Det som är oroväckande för de exportberoende bolagen är att dollarn och euron gått åt fel håll under perioden, säger han.