Nästa år går världsutställningen World Expo av stapeln i Shanghai. Självklart är Sverige på plats med en paviljong. Mitt bland mer välkända svenska företag och varumärken finns också Dreamhack, mest kända för sina stora lanpartyn runt om i Sverige.

– Vi är officiell sponsor och kommer att genomföra flera evenemang, men det är bara en del av det vi kommer göra nästa år. Vi hade det första dreamhack-eventet någonsin här förra helgen i Chengdu, säger Dreamhacks vd David Garpenstahl till IT24.

Intresset för Dreamhack är stort i Kina, enligt Garpenstahl. Med tanke på att det beräknas finnas ungefär 60 miljoner onlinespelare i landet är det kanske inte så konstigt.

- Vi får väldigt mycket uppmärksamhet här. När vi beskriver vad vi gör på våra megafestivaler är responsen mycket positiv. Potentialen för att bygga upp ett Dreamhack i Kina är mycket stor. Vi räknar med en del modifieringar för att det ska passa den lokala kulturen, men den digitala kulturen är idag global och världen krymper i ett hisnande tempo. Ungdomskulturen i Kina är idag väldigt lik den i Sverige.

Förutom att vara med i den svenska paviljongen satsar Dreamhack även på egna kontor i landet.

– Ska man kunna göra något i Kina måste man göra det på plats. Man tas inte riktigt på allvar annars. Till en början anställer vi mellan fem och tio personer i Chengdu och Shanghai, möjligen också Wuahn.

Ni startar kontor i Singapore också, varför då?

– Vår verksamhet i Asien kommer att koordineras från Singapore. Vi ska öven starta ett joint venture där med en av våra asiatiska partners. Jag kommer eventuellt att flytta dit nästa år.

Kan ni tjäna pengar på den Asiatiska marknaden?
– Absolut. Det gör vi redan. Vi har jobbat med asiatiska företag som Asus, Gigabyte, Razer och NcSoft under många år på våra festivaler. Det är bara ett naturligt steg att komma närmare dem och expandera mot den asiatiska marknaden.

Hur stort kan Dreamhack bli?
– Bra fråga. Potentialen verkar enorm. Vi har nog bara har skrapat på ytan. Just nu öppnar sig dörrar för oss på alla håll och kanter. Framtiden ser väldigt ljus ut och lågkonjunkturen har generellt bara varit positiv för Dreamhack. Vi gör bara som vi alltid gjort - jobbar stenhårt och passionerat för det vi tror på så får vi se hur långt det kan ta oss.

Satsar ni bara i öst, inget västerut?
– Vi har redan uttagningstävlingar i e-sport i ett 20 tal länder runt om i världen, bland annat i Tyskland och Frankrike. Nästa år ser det ut att bli ytterligare ett trettiotal. Vi för diskussioner med partners bland annat i USA, Brasilien, Indonesien, Korea, Japan och Australien, säger David Garpenståhl.