Liksom i USA kommer Kindle troligen enbart att säljas via Amazons egen onlinebutik, även mot de svenska kunderna.

Ett guldläge för de svenska elektronikåterförsäljarna att ta fram konkurrerande erbjudanden, kan tyckas. Men än har ingen av marknadens stora spelare planer på att ta in e-boksläsare i sina sortiment.

– Vi har absolut ett intresse, men vi har inte fått några signaler än om att det finns någon särskild efterfrågan hos kunderna. Jag tror att det är lite tidigt, säger Anders Nilsen, vd på Elgiganten i Sverige.

Han får medhåll av Fredrik Andersson, inköpschef på Expert.

– Det är ingenting som ligger i vår närtid. Vi har diskuterat det i vår nordiska grupp och tagit beslutet att den här typen av produkter inte kommer bli heta förrän om ganska lång tid. Vi avvaktar, säger han.

Analytikern David Larsson håller med om att e-boksläsarens stora genombrott ligger långt fram i tiden. Men att inte vara med på tåget när storspelare som Amazon satsar är farligt, menar han.

Amazons strategi att sköta distribution och försäljning på egen hand innebär dessutom att återförsäljarna helt riskerar att stängas ute från marknaden.

– Amazons produkt finns bara att köpa över nätet. Var ska kunden då titta på den? Som vi ser det är det här kläm- och känn-produkter. De behöver visas upp i en butik, säger David Larsson.

Missar återförsäljarna en marknad här?

– För de som är med redan nu kanske det inte händer så mycket. Men de får ett försprång som de kan utnyttja senare, när den här marknaden tar fart på allvar, säger David Larsson.

Det har länge ryktats om att Apple förbereder en satsning på e-boksläsare. Blir de planerna verklighet kan de mycket väl sparka igång även återförsäljarnas intresse, menar David Larsson.

– Det gäller att övertyga kunderna om att det här är en helt vanlig produkt. Det skulle återförsäljarna kunna göra om de bara ville. Om de ska lyckas så måste de här sakerna säljas som vanliga prylar, inte som avancerade it-produkter, säger han.

En annan konkurrerande leverantör är sydkoreanska Neolux, vars e-boksläsare Nuut redan finns till salu på den svenska marknaden. Förutom ett nyss påskrivet försäljningskontrakt med Teknikmagasinet har intresset från de svenska elektronikhandlarna varit svalt, medger Kent Park på distributören Royal-Line.

– Vi funderar på andra vägar ut till marknaden. Bokhandlare och biblioteksvärlden till exempel, de skulle kunna vara intresserade av att arbeta med oss på något sätt, säger han.