Karusellerna kring Ebays försäljning av Skype fortsätter. Nya dokument visar att Mike Volpi, tidigare vd i Nikla Zennströms videotjänst Joost, började diskutera en affär med Skypeköparen Index Ventures redan i februari i år.

Då var han fortfarande anställd av Joost, vars ägare Niklas Zennström och Janus Friis också var intresserade av att köpa tillbaka Skype.

Index Ventures bjöd 2 miljarder dollar för 65 procent av Skype för drygt en månad sedan. Affären kom bara ett par månader efter det att Mike Volpi hoppat av Joost för ett nytt jobb hos Index Ventures.

Den nya informationen lades fram av Niklas Zennström och Janus Friis i en pågående rättsprocess som paret driver för att stoppa Skype-försäljningen.

Syftet är att bevisa att Mike Volpi hjälpte Index Ventures att få till en affär redan innan han lämnade Joost - och därmed satte käppar i hjulen för sin dåvarande arbetsgivare.

Vidare ska Mike Volpi ha läckt hemlig information till Index Ventures för att på så vis ge dem ett övertag i Skype-affären. Därför kräver nu Zennström och Friis att affären stoppas så att de kan gå till botten med det hela.

Niklas Zennström har tidigare försökt stoppa Ebays försäljning av Skype genom att dra bolaget inför rätta för avtalsbrott. Han har dessutom sagt upp licensavtalet som ger Ebay rätt att använda teknik från bolaget Joltid – vilket han fortfarande äger – som är nödvändig för att Skype ska fungera.