Nokias brakförlust om drygt 4 miljarder kronor chockar marknaden. Resultatet ligger långt under marknadens förväntningar och aktien störtdyker som svar.

Den största bläckplumpen i protokollet är nätverksverksamheten Nokia Siemens Networks, som redovisar en förlust om 1 107 miljoner euro under det tredje kvartalet. Det är rejäl störtdykning jämfört med samma period för ett år sedan, då motsvarande siffra var minus en miljon euro.

Resultatet står i skarp kontrast till Nokias huvudverksamhet inom mobiltelefoner och tjänster. Den verksamheten redovisar ett resultat om 785 miljoner euro, visserligen mindre än hälften så mycket som i fjol men ändå långt över nollstrecket.

Men Nokia har inga planer på att avveckla sin nätverksamhet. Bolaget fortsätter på den inslagna vägen och står fast vid sin strategi. Det meddelade Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo i ett konferenssamtal med media och analytiker under torsdagen.

– Låt mig vara absolut tydlig på den punkten: vi står fortfarande bakom Nokia Siemens Networks och fortsätter med vår strategi, säger Olli-Pekka Kallasvuo.

Nokia skriver samtidigt upp sina prognoser på nätverkssidan. Bolaget tror att omsättningen på området kommer minska med 5 procent under nästa år, bättre än den tidigare prognosen om en minskning på 10 procent.

– Trots det är det tydligt att Nokia Siemens har tappat marknadsandelar. Högsta prioritet är att åter nå positiva resultat, fortsätter Olli-Pekka Kallasvuo.

Han påpekar vidare att nätverksamheten ökat antalet kunder under kvartalet och att bolaget nu levererat LTE-kompatibel hårdvara till mer än 100 kunder.