Affären innebär att statusuppdateringar och annan data från både Twitter och Facebook integreras i Microsofts sökmotor Bing. De kommer därmed att kunna listas tillsammans med övriga sökresultat.

Avtalet är icke-exklusivt och hindrar varken Facebook eller Twitter från att göra liknande affärer med andra sökmotorer.

Och mycket riktigt - bara ett par timmar efter att Microsoft presenterade samarbetet så meddelade även Google att man har ett liknande avtal på plats med Twitter.

För Googles del kommer det dock att dröja "ett par månader" innan Twitter är integrerat i sökmotorn. Tills dess har alltså Microsoft ett viktigt trumfkort på hand i kampen om om dominans på sökmotormarknaden.

Inget av de inblandade bolagen vill uppge några fler detaljer kring affärsuppgörelsen. Men enligt tidningen New York Times har Microsoft varit tvunget att betala en summa pengar till Twitter för att få tillgång till informationen.

Avtalet bekräftades under den pågående Web 2.0 Summit-konferensen i San Francisco. På plats demonstrerade Microsofts produktchef Yusuf Mehdi hur Bing kan använda sig av informationen att hitta till exempel de mest populära eller relevanta statusuppdateringarna på ett visst ämne.

Microsoft är sedan en tid tillbaka delägare i Facebook men har ingen ägarandel i Twitter. Det har länge spekulerats i att samarbetsavtal kan vara ett sätt för den populära - men fortfarande nästan helt intäktsfria - mikrobloggtjänsten att börja tjäna pengar.

Mer information om samarbetet finns på www.bing.com/twitter.