För Peter Eriksson har humorn alltid funnits nära till hands. När jobbet blev för enahanda ville han krydda upp tillvaron lite och bestämde sig för att starta sajten Yttermera.se. Och sedan dess har det rullat på, i år tioårsjubilerar humorsajten.

– På den tiden var jag programmerare och då blev humorsajten ett utlopp för det kreativa. Men jag har alltid hållit på med humor på olika sätt. Jag har även suttit och ritat parodier på Kalle Anka under tonåren, berättar han.

I it-branschen har han varit länge. För 15 år sedan började han på Lindahl-Rothoff, som efter ett antal uppköpsturer i dag är en del av Atea. Och att det blev en hemsida som fick vara arenan för hans humor kan delvis också förklaras av hans yrkesroll. Som grafisk formgivare gör han annonser, broschyrer och produktblad på marknadsavdelningen.

– Det var som sagt ett utlopp för kreativitet, och ett intresse. Grunden till Yttermera var att parodiera en vanlig hemsida och dra det in absurdum. Tanken är att det ska vara som en spegling av till exempel Aftonbladet och den typ av ämnen som finns där. Det är nöje, kultur och sport. Det finns så mycket dumt i samhället som man kan inspireras av.

Du har aldrig haft några planer på stand up comedy eller något liknande?

– Jag är ingen underhållare på det sättet, men jag brinner definitivt för humor i alla dess former.

Är det bara du som driver sajten?
– Det är bara jag som är aktiv, men det är en hel del som skickar in bidrag och hjälper till med översättningar. Jag har inte så mycket tid i dag. Så jag har dragit ner på det, så på sista tiden har det mest varit administration.

Trots att det mest befinner sig på hobbyprojektstadiet i dag, så kan man ändå konstatera att det är ett ganska välbesökt hobby.

– När den var som störst hade den 250 000 besökare i månaden., nu ligger det på ungefär 50 000 i månaden. Nu är det mer att man lägger upp något då och då.

Tjänar du några pengar på den?
– Från början skulle den vara neutral. Jag ville inte bli påverkad av andra aktörer. Nu ligger det annonser och rullar och det drar väl in några kronor, men det är inga stora belopp. Jag kanske kan köpa en extra öl då och då.

Bland kollegorna på Atea är sajten så klart besökt och han får en hel del uppmuntrande kommentarer, men de roligaste kommentarerna kommer från annat håll.

– De roligaste är när folk tar det på allvar. De tror att allt är seriöst och så blir de skitsura. Jag har samlat det mesta under inkorgen, i alla fall de första sex-sju årens kommentarer. Det är kul läsning bara det. Det är många som är vansinnigt bra och roliga, säger han och skrattar.

I artikelserien Efter Jobbet träffar IT24 en branschpersonlighet med ett ovanligt fritidsintresse. Det här är den första delen.

Fakta

Namn: Peter Eriksson

Ålder:
42 år

Bor:
Hässleholm

Familj:
En 22-årig son som studerar i Hongkong

Intressen:
Långdistanslöpning, hårdrock och matlagning. ”Jag har sprungit Stockholm Marathon en gång och det gör jag aldrig om. Däremot brukar jag springa Göteborgsvarvet.”

Visste du att...: Peter Eriksson är mäkta stolt över att den klassiska Nöt-crème tillverkas i hans hemstad Hässleholm.