Håkan Ericsson tar över rodret för Ericssons ip-verksamhet i USA. Han stannar samtidigt i rollen som teknikchef på telekomjätten.

Hans företrädare på jobbet i USA var Bert Nordberg, som i augusti tog över rodret på den problemtyngda mobiltillverkaren Sony Ericsson.

Flytten kan tolkas som tecken på hur USA-marknaden blir allt viktigare för Ericsson och andra telekomleverantörer. Till exempel väntas Verizon bli en av de första operatörerna i världen att dra igång sitt lte-nät. Även på telefonsidan blir amerikanska leverantörer som Apple och Google allt mer tongivande.

– Vi ska fortsätta att driva på konvergensen mellan fast, mobilt och internet från Silicon Valley, och fokusera på stärkta partnerskap inom hårdvara, mjukvara och internetapplikationer, liksom gentemot pc-industrin, lyder Håkan Erikssons kommentar till flytten, i ett pressmeddelande från Ericsson.

Ericssons verksamhet i USA har vuxit kraftigt under året, från 5 600 anställda i mars till runt 14 000 idag. I våras köpte bolaget delar av konkursdrabbade Nortels verksamhet. Dessutom skrevs nyligen ett stort outsourcingkontrakt med operatören Sprint.