Flera stora produktlanseringar är aktuella, med Windows 7 som det största exemplet förstås. Det betyder bra försäljning för Microsoft och en bra start på nya jobbet för Per Adolfsson som tillträdde den 7 oktober.

Grattis till att ha kanalens hetaste jobb!

– Tack, det var trevligt.

Håller du med?

– Ja, i den meningen att det är ett spännande jobb.

Hur länge har du tyckt det?

– Om någon hade frågat mig så har jag nog tyckt det länge. Men jag har inte sneglat på det här jobbet länge. Jag började begrunda det när Peter Kopelman slutade.

Vad tror du gör att andra ser ditt jobb som attraktivt?

– Microsoft är det företag som i hög grad definierar it-marknaden. Vi är en stor aktör som driver många stora förändringar, och vi har en stor kanalverksamhet.

Vad är utmaningarna med jobbet?

– Utmaningen som vi delar med våra partners är att få ut kunskapen om allt vad man kan göra med våra produkter och tjänster. Att få det hela vägen ut till kund är det viktigaste uppdraget. Ta bara Windows 7 så inser man att det finns en massa nytt i en ny produkt som vi behöver få ut.

Hur tänker du om makt – över Microsoft och i kanalen?

– Jag tänker inte så mycket i banorna om makt men däremot om påverkan. Microsoft är en viktig affärspartner för många i kanalen. Det gäller att vara tydlig och förutsägbar. Det är en stor bransch, många i Sverige har sin försörjning genom att sälja, utveckla och integrera Microsofts många produkter.

Om du inte var Sverigechef på Microsoft, hur skulle en alternativ karriär se ut?

– Författare.

Ja, du har skrivit en bok, berätta om den.

– Det är en spänningsroman som heter ”Den sista isbjörnen”.

Boken har refuserats av tre förlag, fortsätter du att försöka få den utgiven?

– Jag får hitta en annan väg. Men det är inte högsta prioritet på min agenda.

Har du redan en idé om vad nästa steg i karriären är?

– Just nu är jag helt nöjd. Antingen blir något som är ganska annorlunda eller så något internationellt inom Microsoft. I it-branschen i Sverige är det här det mest spännande jobbet tycker jag.