Vid halvårsskiftet nästa år träder en ny lag i kraft som kräver att alla näringsidkare som hanterar kontanter måste ha ett fungerande kassasystem.
Lagen borde innebära goda försäljningsmöjligheter för kanalen men bilden är inte entydig. Där en del återförsäljare ser stora möjligheter, ser andra det som ett av många åtaganden mot redan existerande kunder.
– Det här är en viktig grej för oss. Vi satsar stort och marknadsför de här produkterna rätt hårt. Det är lite utanför vår normala business. Här erbjuder vi färdiga paket, medan våra kunder i normala fall köper produkter separat, säger Stefan von Stein, marknadschef på Dustin, som även har hämtat in kraft utifrån.
– Vi har tagit in extra resurser på säljsidan från Adviser, som är specialister på det och som kan svara på kundernas frågor. Vi har även haft utbildning av våra egna säljare.
Lagen träder i kraft i juli, när förväntar ni er den stora ruschen?
– Det började redan för ett år sedan och efterfrågan ökar successivt. Vi ser redan nu att vi har fått beställningar och jag tror att det håller i sig ett tag. Det pratas om siffror på mellan 100 000 och 250 000 kunder som ska byta system.
För IT-Hantverkarna, som erbjuder tjänster till mindre företag, kan den nya lagen också innebära en rejäl skjuts.
– Vi har 14 000 kunder i den målgruppen i dag och vi har fått en del förfrågningar från kunder som vill ha installationsarbete och service. Det är något som kommer att passa oss ganska bra, säger IT-Hantverkarnas vd Göran Hjelte, som dock poängterar att det i deras fall främst handlar om tjänster.
Hur mycket satsar ni på det här?
– Vi har inget speciellt projekt för det. Det blir mer som en naturlig del i vårt arbete eftersom vi redan är inne i målgruppen.
På den lokala återförsäljaren P.C. Data i Varberg vet man också att kassasystemståget står och puffar på perrongen. Men här har man medvetet valt att ligga lågt.
– Just nu är det bara kassasystem överallt, kunderna orkar inte ta till sig det. Sedan är det många som har varit ute och det är inte alla som är seriösa, säger Claes Lindahl, säljare på PC Data i Varberg, som dock är redo när det gäller att ta hand om sina befintliga kunder.
– Vi har tittat lite på dem som jobbar mycket med Visma, men några nya kunder kommer vi inte att prata med. Vi har inte resurser för det. Vi vill kunna supportera våra kunder till 100 procent.
Även för Pulsen, som främst har lite större företag i kundbasen, är förväntningarna på den nya lagen också måttliga.
– Det kommer att ta fart, men det är inte klart när det händer och var det händer. Det är inte givet att det blir en explosion givet ett visst datum. Erfarenheten är att det inte är som starten i en formel 1-tävling. Här har du mer en successiv start, som när det blev miljötillsynsavgifter på restauranger 1990, säger vd Olle Jonsson, som är klar över Pulsens strategi.
– Det vi gör först är att titta på existerande kunder för att se att de med sin existerande it-utrustning ligger på rätt sida av lagen. För kunden ska det vara som en vanlig dag där man driver affärer, så fixar vi att deras system är rätt. Det kundsegmentet som lagen slår på är inte vår hemmamarknad. Det är primärt inte där som Pulsen kommer att bli världsmästare.