Igår premiärvisade Google de första bilderna ur sitt kommande operativsystem Chrome OS. Systemet är helt fokuserat på webben och uppges inte ens kunna köra några vanliga program. Istället är det webbläsaren och applikationer i molnet som står i fokus.

Chrome OS är byggt med den snabbväxande netbookmarknaden i särskilt fokus, och Google har lyckats knyta till sig en rad tunga pc-leverantörer från start. Acer, Asus, HP, Lenovo och Toshiba är alla med på tåget. Det på en marknad som idag domineras totalt av Microsoft.

Samtliga analytiker IT24 har talat med är överens om att inträdet kan skaka om marknaden för bärbara datorer rejält. En stor majoritet av de netbooks som säljs idag är byggda antingen kring Microsofts trotjänare Windows XP eller nya Windows 7.

– Det är fortfarande mycket som är oklart kring Chrome. Trots det blir det här förmodligen en tuffare konkurrent för Microsoft än på mycket lång tid, säger Anders Elbak, nordisk analyschef på IDC i Köpenhamn.

Att Google lägger fokus på netbookmarknaden är logiskt, menar han. Produktkategorin växer fortfarande snabbt. Dessutom är nätuppkopplingen, ofta via mobilt bredband, en central del i varför slutkunderna väljer en netbook framför en fullstor pc. Det är i linje med Googles strategi med att sätta webben och tjänster i första rummet.

– Mobilt bredband och försäljning tillsammans med mobilabonnemang har varit drivande på netbookmarknaden. För Google blir det betydligt lättare att slåss med Microsoft på netbooks istället för på marknaden för fullstora pc. Där är det fortfarande viktigare med ett brett spann av program och applikationer, säger Anders Elbak.

Allan Pedersen är analytiker på GFK. Han pekar på att netbookförsäljningen fortsätter att öka och står för en allt större del av pc-marknaden. Mer än 35 procent av de dryga 1,1 miljoner bärbara pc som sålts i Sverige under året har varit netbooks, det vill säga modeller med en skärmstorlek på upp till 10 tum. Det är alltså en anselig del av kakan som Google nu ger sig in och konkurrerar om.

– Marknaden utvecklas fortfarande väldigt positivt. Vi ser tvåsiffrig tillväxt av försäljningsvolymerna nästan varje månad, säger Allan Pedersen.

– Oavsett vad Google gör så får man förutsätta att det finns en plan och en tanke bakom det. Om det är någon som kan utmana Microsofts dominans på den här marknaden så är det Google, fortsätter han.