Sändningarna kommer att visas på svt.se/dreamhack under fredagen och lördagen. Bland annat tävlingarna i World of Warcraft, Counter Strike, Street Fighter IV och Quake IV kommer att bevakas, med expertkommentarer från kända spelprofiler.

Leonard Wallentin är projektledare på SVT. Det är första gången SVT gör ett försök med att bevaka e-sport, berättar han.

– Vi har rapporterat om Dreamhack via vår nyhetsverksamhet i flera år. Men då har det varit mer av typen ”här samlas ungdomar och dricker Joltcola”. Vi har velat göra en riktig satsning på e-sport ganska så länge, säger han.

I samband med sändningarna testar SVT även för första gången att sända webb-tv med hjälp av peer-to-peer teknik, vilket något förenklat innebär att varje tittare även delar med sig av bandbredd uppströms och skickar sändningen vidare till andra. Det till skillnad från vanliga sändningar via SVT Play, som strömmas ut från en central server.

Ambitionen är att på så vis sänka SVT:s utsändningkostnader, men samtidigt ökar kraven på tittarna.

– Det kräver att användarna installerar en plugin på sin dator. Vi tror att vi får tillräckligt många tittare för att det ska fungera. Dessutom tror vi att målgruppen redan är ganska vana vid den här typen av teknik, säger Leonard Wallentin.

Hur många tittare väntar ni er?

– Vi har faktiskt ingen aning. Vi har inte gjort någonting liknande förut. Vi tror att intresset är stort och vi tror att kan även kan locka tittare utanför Sverige. Det finns en hel del internationella spelare på plats.

Varför sänder ni bara över webben?

– Det är första gången vi sänder e-sport, så vi ser det lite som en försöksomgång. För att vara helt uppriktig gick projektet även igång med ganska så kort varsel. Hade vi velat sända i vanlig tv hade vi behövt rättigheter från spelbolagen och så vidare för att visa deras titlar i tv. Det hade vi varken tid eller pengar att få ihop.

– Dessutom tror jag att det faller sig ganska naturligt för målgruppen att se en sån här sak över webben. Hade vi sänt i SVT24 klockan 11 på kvällen till exempel är frågan hur många som brytt sig om att titta, fortsätter Leonard Wallentin.