Den svenska musiksuccén Spotify passar utmärkt in i den tjänstestrategi som Fergal Walker leder på Tre. Mycket riktigt gick operatören, via moderbolaget Hutchison Whampoa, nyligen in som delägare i Spotify. Frank Meehan, vd för Hutchison Whampoas mobiltelefonbolag INQ, har dessutom en plats i Spotifys styrelse.

I Storbritannien, den största marknaden i Europa för både Tre och Spotify, har de båda bolagen ingått ett exklusivt samarbetsavtal. Tre är den enda operatören som får sälja telefoner med Spotify förinstallerat i landet.

Men i Sverige var det Telia som knep det motsvarande avtalet. Sedan tidigare under hösten har bolaget exklusiv rätt att sälja Spotifyabonnemang via sina egna butiker och tillsammans med mobilabonnemang. Dessutom samarbetar de två bolagen kring utvecklingen av en Spotifyklient för Telias digital-tv-tjänst.

Hemlighetsmakeriet kring avtalet är stort. Fergal Walker vill inte kommentera uppgörelsen i sak, men bekräftar ändå att Tre var med i budstriden kring rättigheterna för den svenska marknaden – som Telia alltså gick vinnande ur. Hur mycket pengar det handlar avböjer han att kommentera.

– Telia var väldigt angelägna om att ta hem avtalet. Med tanke på vår indirekta relation med Spotify är inte det nödvändigtvis dåligt för oss, säger han.

Avtalet har alltså lett till en något underlig situation, där Telia konkurrerar med Tre om kunderna genom att exklusivt erbjuda en tjänst som Tres moderbolag är delägare i.

För Spotifys del syftar avtalen med både Tre och Telia till att få fler betalande kunder till tjänsten, som i gratisversionen finansieras av reklam.

Läs även: Kameror och läsplattor på Tres agenda.