Det blev en kort sejour i toppen för IP-Onlys avgående vd Mikael Philipsson. Efter knappt ett år får han kliva åt sidan för Magnus Öberg, som går från vd-stolen i dotterbolaget Blixtvik till att styra hela IP-Only-koncernen.

Mikael Philipsson tog över som vd i IP-Only i december i fjol. Det efter ett turbulent år som avslutades med att dåvarande vd Svante Jurnell lämnade bolaget. I sin nya roll blir han försäljningsdirektör i koncernen.

Anledningen till vd-bytet är den pågående sammanslagningen med dotterbolagen Blixtvik och Dataphone, samt förvärvet av underleverantören Telefortress. Det uppger IP-Onlys styrelseordförande Matthias Ackermand. Magnus Öberg får uppdraget att sköta sammanslagningen av alla bolagen under namnet IP-Only.

Mikael Philipsson tar över som försäljningsdirektör för hela koncernen efter Anna Hane, som nyligen lämnade bolaget.

Kliver Mikael Philipsson ned på eget initiativ eller på styrelsens begäran?

– Det gör han på eget initiativ. Mikael är en otroligt lojal medarbetare som varit med sedan de första dagarna med IP-Only. Han har gjort ett mycket, mycket fint jobb och är dessutom en före detta säljchef hos oss, säger Matthias Ackermand.

IP-Only lägger ett år med tuffa besparingar bakom sig. För helåret 2008 redovisade bolaget växande omsättning på drygt 270 miljoner kronor, men ett kraftigt fösämrat rörelseresultat om minus 223 miljoner kronor. Det är att jämföra med ett positivt rörelseresultat på 34 miljoner kronor under 2007.

Sedan dess har både kostnaderna och personalstyrkan bantats. Kostnaderna är nu runt 20 procent lägre än i fjol, enligt Matthias Ackermand. Vid årets slut ska runt 150 anställda finnas kvar i bolaget, att jämföra med ett 170-tal vid slutet av 2008. Hur personalstyrkan kommer att påverkas av sammanslagningen med Blixtvik och Dataphone vill han inte uttala sig om.

Redan nu står det dock klart att bolaget inte kommer lyckas vända fjolårets förluster till ett positivt resultat för 2009.

– Vi når inte ett positivt rörelseresultat, men vi är på god väg. Eftersom att vi har den här konsolideringen framför oss är det svårt att kommentera vidare i det här läget, säger han.

Vad blir Magnus Öbergs viktigaste uppdrag?
– Att skapa stabilitet och trovärdighet i bolaget. Att gå tillbaka till vår ursprungsstrategi, att använda vårt eget nät på bästa möjliga sätt, sägeer Matthias Ackermand.

Fakta

Mikael Philipsson blev vd i IP-Only vid slutet av 2008, i samband med att bolagets grundare Svante Jurnell lämnade både sin plats i styrelsen och vd-stolen.

Avhoppet följde en utdragen strid om obetalda fakturor från underleverantörer. Bland andra Stokab och SEB Trygg-liv hade fordringar om flera miljoner kronor på IP-Only.

Bolaget drogs inför rätta sammanlagt sju gånger under 2008. I alla fallen rörde det fakturor som förblivit obetalda trots upprepade påminnelser.

Då han tillträdde som vd lovade Mikael Philipsson ett rejält besparingsprogram och bättring på betalningsfronten. Enligt styrelseordförande Matthias Ackermand har besparingsprogrammet genomförts enligt plan.