Både återförsäljare och slutkunder som har varit på jakt efter grafikkort har stött på patrull den senaste tiden. Att produktionen inte hänger med efterfrågan är tydligt, och på flera håll gapar lagren tomma. Det säger Kenneth Jesmin, produktchef på distributören Hattelco.

– Något så kopiöst. De kan inte producera i samma takt som efterfrågan. Och om man pratar med tillverkare som Asus och Gigabyte så ser de ingen ljusning förrän i första kvartalet.

Hur drabbar det er?
– Det är stopp på high-end-grafikkort. I princip alla grafikkort som kostar över 1 000 kronor är det allokering på, både från ATI och Nvidia. Det ställer till det en hel del för oss, det blir ett par extra samtal varje dag för att förklara.

Vad säger återförsäljarna till er?
– De flesta har nog greppat läget just nu. Jag tror att det är rätt uppgivet. Vi tar upp beställningar, men vad vi har hört kommer det inga leveranser innan jul, vilket är synd eftersom vi har tusentals på backorder.

Bilden bekräftas från återförsäljarhåll. På sistone har många kunder fått vända i dörren och gå hem tomhänta.

– Det är ganska mycket så. Alla grafikkort som folk vill ha är det brist på, säger Peter Ecimovic, butikschef på Webhallen.

Hur hårt slår det mot er?
– Om de inte kan leverera till jul kommer det att drabba oss hårt. Då kommer många att bli besvikna.

Hos leverantören AMD, som äger grafikkortstillverkaren ATI, är man medveten om problematiken.

– Efterfrågan var större än vi trodde och produktionen har inte hängt med. Brist på kisel har gjort att fabrikerna inte har kunnat öka produktionen i den takt man har velat. Men nu hoppas vi att produktionen ska kunna möta efterfrågan bättre än tidigare, säger Andrew Buxton, europeiskt kanalansvarig på AMD, till IT24.

Hur länge kommer den svenska kanalen behöva vänta?
– Vi försöker så gott det går. Som jag har förstått så händer det just nu och vi hoppas att nya produkter kommer ut på marknaden nästa vecka eller veckan därefter, säger Andrew Buxton.