Besparingarna fortsätter på Ericsson. Idag meddelar företaget att man helt avvecklar sin verksamhet i Gävle och drar ned på resurserna i Borås. 856 personer i Gävle berörs av nedläggningen. I Borås varslas 90 av 1037 anställda om uppsägningar.

– Det är en tung dag för oss i dag. Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva. Det är ett hårt slag mot Gävle och Borås, lyder kommentaren från avgående vd Carl-Henric Svanberg i ett pressmeddelande.

Av de anställda i Gävle är 545 tjänstemän och resten kollektivanställda. I Borås drabbar varslet enbart tjänstemän.

Verksamheten i Gävle är en basstationsfabrik. De anställda konstruerar och implementerar radiobasstationer för tredje generationens mobiltelefoni. Där finns också ett stort logistikcentrum, enligt Ericssons webbplats. I Borås tillverkas radiolänkar under varumärket Ericsson Mini-link.

Anledningen till neddragningarna är den gradvisa övergången till nya produktgenerationer. Enligt Ericsson leder det till ett minskat arbetsinnehåll och ett förenklat arbetssätt – vilket i sin tur skapar arbetsbrist.

– Eftersom vi snart inte kan sysselsätta alla i Gävle och Borås, så har vi i dag inlett MBL-förhandling om en stängning av Gävle och neddragningar i Borås, säger Jan Wassenius, produktions- och logistikchef på Ericsson.

Varslet kommer efter ett tufft tredje kvartal för Ericsson. I slutet av oktober redovisade bolaget ett omsättningstapp om 10 procent och ett nettovinstfall på hela 74 procent. Redan då varnade Carl-Henric Svanberg för vidare besparingsåtgärder.

– Våra kostnadsbesparingar går snabbare än planerat och vi ser ytterligare möjligheter att öka effektiviteten och minska kostnaderna, står att läsa i hans kommentar till kvartalsrapporten.