I backspegeln kan man lätt konstatera att Friendster var före sin tid. När bolaget grundades år 2002 som ett av de första världsomspännande sociala nätverken hade varken Myspace eller Facebook hunnit ut på webben. Bolaget, som grundades i Silicon Valley i USA, åtnjöt stort intresse från riskkapitalmarknaden och attraherade stort medieintresse.

Men framgången blev kortlivad, åtminstone i västvärlden. Bara ett drygt år efter starten hade Myspace tagit över som det största sociala nätverket på webben. Ett par år senare är det Facebook som leder, med drygt 350 miljoner användare världen över.

Men i Asien har Friendster fortsatt växa. Sajten har idag runt 75 miljoner användare och är populär bland ungdomar i länder som Thailand, Vietnam, Singapore och Malaysia.

Det är förklaringen till dagens försäljning av bolaget. Det malaysiska bolaget MOL Global, som utvecklar betalningslösningar på webben, köper Friendster i en affär värd ungefär 100 miljoner dollar, enligt tidningen Financial Times. Ambitionen är att integrera den egna betalningslösningen i Friendster och på så sätt öppna för intäkter via mikrotransaktioner.

För Friendsters del innebär affären ett välkommet kapitaltillskott som ska bekosta vidare expansion i Asien.

– Det här ger oss ekonomiska resurser, distribution och en e-handelsinfrastruktur som låter oss snabba på vår strategi och skapa en mer lokal, relevant och rolig upplevelse för våra användare i Asien, lyder kommentaren från Friendsters vd Richard Kimber, tidigare vd för Googles verksamhet i sydostasien.