Utbytesprogrammet gäller datorer av modellerna Amilo PA2510-, PI2512- och PI2515, sålda mellan april 2007 och juni 2009. Övriga datorer i Fujitsus sortiment berörs inte av problemet, enligt tillverkaren.

Anledningen är rapporter om att batterierna i datorerna kan överhettas och börja brinna. Enligt Fujitsu baseras beslutet på "enstaka kundrapporter" om överhettning. Inga personskador är inrapporterade, uppger bolaget.

Totalt handlar det om drygt 50 000 sålda datorer i Europa, varav ett antal tusen sålts i Sverige, som ska undersökas. Dock är det oklart hur många som verkligen drabbats av felet. Det enligt Fujitsus marknadschef i Sverige Björn Landeberg.

– I Sverige handlar det om ett antal tusen datorer, absolut en minoritet av de som sålts i Europa. Det är klart att det kostar en slant, men i det här fallet måste ju säkerheten gå främst, säger han till IT24.

Likt andra datorleverantörer tillverkas Fujitsus batterier på licens av underleverantörer. Björn Landeberg vill inte berätta vilken leverantör de felaktiga batterierna kommer från.

För bara en knapp vecka sedan gick Packard Bell ut med ett liknande utbytesprogram. Då gällde det batterier för bärbara datorer av modellen Easynote, sålda mellan juli och december 2007. Det är oklart om batterierna i det ärendet kom från samma leverantör.

Batterisäkerhet har blivit en mycket uppmärksammad fråga i Sverige sedan fyra personer miste livet i en brand i Staffanstorp tidigare under vintern, en olycka som sannolikt orsakades av en brand i ett datorbatteri.

Samtliga kunder erbjuds kostnadsfritt byte av sina batterier. De som har en av de drabbade modellerna ombeds kontakta Fujitsu omgående.